ГоловнаСвіт

Казахстан отримав місце в Радбезі ООН

Визначено вже чотирьох з п'яти непостійних членів на наступні два роки.

Казахстан отримав місце в Радбезі ООН
Фото: un.org

Казахстан у 2017-2018 роках буде непостійним членом Ради Безпеки ООН від країн Азійсько-Тихоокеанського регіону.

Як повідомляє Reuters, на це місце претендував також Таїланд, але Генасамблея 138 голосами підтримала Казахстан.

Тож визначилися вже чотири з п'яти непостійних членів ООН на наступні два роки. Крім Казахстану, також у Раду увійдуть Швеція від Західної Європи, Ефіопія від Африки, Болівія від Латинської Америки і Карибських островів.

На останнє місце претендують Нідерланди й Італія.

Рада Безпеки ООН складається з 15 членів, серед яких п'ять постійних (Китай, Росія, Британія, США і Франція) і десять непостійних членів, яких обирають на дворічний термін.

Цього року добігає термін повноважень Анголи, Малайзії, Венесуели, Нової Зеландії й Іспанії. Інша п'ятірка непостійних членів складається з Єгипту, Сенегалу, Японії, Уругваю й України.

Члени Ради Безпеки по черзі виконують обов'язки голови протягом місяця

Радбез відіграє провідну роль у визначенні наявності загрози миру або акту агресії. У деяких випадках Рада Безпеки може вдаватися до санкцій або навіть санкціонувати застосування сили з метою підтримки або відновлення міжнародного миру і безпеки. Крім того, Рада подає Генеральній асамблеї рекомендації про призначення нового генерального секретаря і прийом нових членів у склад ООН.

Усі члени ООН зобов'язані підкорятися рішенням Ради Безпеки і виконувати їх. Тоді як інші органи ООН виносять рекомендації державам-членам, Радбез має повноваження приймати рішення, які держави-члени після цього зобов'язані виконувати за статутом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram