ГоловнаПолітика

Результат британського референдуму є важливим, але не вирішальним для України, - Єленський

Для України в будь-якому випадку з'являться нові загрози.

Результат британського референдуму є важливим, але не вирішальним для України, - Єленський
Фото: focus.ua

Результат референдуму про вихід Великобританії з Європейського Союзу є важливим для України, але не вирішальним.

Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт" Віктор Єленський, коментуючи дискусію щодо ймовірних наслідків британського референдуму для України, ЄС і цілої міжнародної ситуації.

"Для нас будь-який результат референдуму не стане загрозливим - вийде Британія з Євросоюзу чи залишиться. Сполучене Королівство має свої інтереси, свої стратегічні відносини з ключовими державами планети, - перш за все з США й англомовними країнами; свою послідовну політику щодо України і Росії. Членство в ЄС ніколи стратегічно не впливало на ці питання. Навпаки, британці завжди остерігалися ідей централізованої системи безпеки і оборони всередині Євросоюзу", - заявив народний депутат.

"Нам треба думати не про зміну позиції Лондона або Євросоюзу в разі виходу Британії - а про те, щоб наша власна зовнішня політика була незалежною, чіткою і зрозумілою. Перш за все, щоб Україна все більше посилювала свою обороноздатність, рішуче протистояла російській гібридній агресії. Так як це було за прем'єрства Арсенія Яценюка", - зазначив парламентарій.

Для України, наголосив Єленський, з'являться нові тактичні загрози і можливості в разі як виходу, так і невиходу Великобританії з Європейського Союзу.

"Кожен із варіантів створить нові загрози і можливості, які не гарантовані, і не змінять стратегічного положення України. Вихід послідовного друга України з колективних органів ЄС - це погано, але цей вихід може спонукати цього друга до рішучіших дій проти Москви. При цьому Британія залишиться в НАТО і її роль там зросте", - зазначив Віктор Єленський у коментарі.

"Крім того, не забувайте: провідні країни ввели санкції проти Росії широким консенсусом, щоб і США, і члени Євросоюзу, і Канада з Японією розподілили економічні втрати. У разі виходу Британії її вплив на рішення ЄС про санкції не зникне. Нагадую: економічні санкції проти Кремля де-факто підтримав навіть Китай", - резюмував представник "Народного фронту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram