ГоловнаПолітика

Геращенко розповіла про неоднозначну позицію ПАРЄ до Росії

На думку першого віце-спікера Ради, "колись нинішнім європейським політикам буде соромно за їхній конформізм"

Геращенко розповіла про неоднозначну позицію ПАРЄ до Росії
Фото: Макс Требухов

У Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) ставлення до Росії неоднозначне, а останнім часом відчуваються заклики повернути право голосу її делегації вже цього року. При цьому свої позиції змінюють навіть групи, що традиційно підтримували Україну.

Про це заявила перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко.

"Ситуація в ПАРЄ дуже непроста. РФ залучає значні ресурси і працює з політичними групами, ми відчуваємо зміну позицій, пом'якшення риторики, заклик повернути росіян вже цього року. Змінюється ситуація навіть у тих групах, які традиційно підтримували Україну в нашій боротьбі за європейські цінності і права людини: у групі лібералів, консерваторів, у Європейській народній партії. Не кажу вже про соціалістів, там усе складно", - написала вона у Фейсбуці

Крім того, "тривожним сигналом" став той факт, що чи не вперше в історії ПАРЄ доповідачу комітету ПАРЄ з політичних питань і демократії Христині Зеленковій, яка готувала доповідь про наслідки війни на Донбасі, відмовили в пролонгації терміну роботи над доповіддю, незважаючи на загострення ситуації на сході України.

"Тому цієї сесії ми плануємо зосередитися на активній роботі в політичних групах і комітетах ПАРЄ, ми будемо говорити про погіршення ситуації з безпекою на Донбасі і про те, якими наслідками для Європи може обернутися безкарність Росії в разі пом'якшення санкцій", - підкреслила перший віце-спікер.

Геращенко висловила переконання, що "колись нинішнім європейським політикам буде соромно за їхній конформізм".

"Нам треба вистояти і не дати РФ жодного шансу не бути покараною за війну і вбивства українців", - заявила вона.

У вівторок українська делегація в Брюсселі зустрінеться з представниками профільних комітетів Європарламенту, доповідачкою з питання українського візового режиму Марією Габріель і представниками політичних груп, щоб обговорити питання проходження доповіді в Європарламенті і надання Україні безвізового режиму. Геращенко у вівторок має намір приєднатися до делегації, яка також буде супроводжувати президента Петра Порошенка в Париж.

"Працюємо на всіх міжнародних дипломатичних фронтах заради надання безвізового режиму Україні і збереження санкцій проти РФ", - резюмувала Геращенко.

Нагадаємо, сьогодні депутат Верховної Ради Надія Савченко, виступаючи на сесії ПАРЄ, закликала не поновлювати Росії право голосу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram