ГоловнаПолітика

Гонтареву допитали в НАБУ з приводу виведення депозитів із "Дельта Банку", - Ситник

НАБУ займається збором і аналізом інформації про зв'язки голови НБУ Валерії Гонтаревої з російськими бізнесменами.

Гонтареву допитали в НАБУ з приводу виведення депозитів із "Дельта Банку", - Ситник
Фото: Сергей Нужненко

Антикорупційна прокуратура проводить розслідування у справі, пов'язаній із виведенням сім'єю Гонтаревої депозитів з "Дельта Банку" напередодні його банкрутства. Про це в ефірі телеканалу ZIK розповів директор НАБУ Артем Ситник, пишуть "Українські новини".

"Це провадження було відкрито Антикорупційною прокуратурою, за ним зараз триває розслідування. Наскільки я розумію, декілька днів тому Гонтарева була на допиті в детектива в цьому провадженні", - зазначив голова НАБУ.

Зі свого боку НАБУ займається збором і аналізом інформації про зв'язки голови НБУ Валерії Гонтаревої з російськими бізнесменами.

"Цією справою займаються детективи з аналітичного підрозділу, які, використовуючи відкриті та закриті бази, готують матеріал для детективів, які проводитимуть розслідування", - зауважив він.

Також, за його словами, бюро проводить перевірку інформації про ймовірні махінації з облігаціями внутрішньої державної позики з подальшим виведенням із банківської системи мільярдів гривень, до яких може бути причетна Валерія Гонтарева і люди з її бізнес-оточення.

Однак, за словами Артема Ситника, НАБУ не може запевнити, що ці розслідування буде проведено "в місячний або двомісячний термін".

"У справах, пов'язаних із виведенням корупційних активів, фігурують офшорні компанії. На жаль, це та об'єктивна перешкода, яка не дає можливості завершити розслідування в найшвидший термін, оскільки це пов'язано з міжнародними правовими дорученнями", - резюмував Ситник.

Нагадаємо, в січні 2016 року детективи НАБУ почали розслідування стосовно голови НБУ Валерії Гонтаревої через депозити її сина і невістки в "Дельта Банку". Зокрема, у правоохоронців виявилася копія виписки дружини сина Гонтаревої за операціями на картковому рахунку з 2 лютого 2015-го до 27 лютого 2015 року. Виписка свідчить, що 10 лютого 2015 року син голови НБУ перерахував на рахунок дружини 300 тис. грн. Крім того, дружина сина Гонтаревої 11 і 12 лютого 2015 року перерахувала суми в 149,9 тис. грн і двічі по 50 тис. грн невідомим одержувачам.

"Описане може свідчити про дроблення вкладів у банку з метою отримання повного відшкодування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, що, ймовірно, призвело до збільшення обсягу зобов'язань Фонду на 100 тисяч грн", - наголошено в судовій ухвалі, що дозволила детективам НАБУ отримати доступ до документів "Дельта Банку", пов'язаних з операціями Гонтаревої.

На думку слідства, керівництво НБУ, зловживаючи службовим становищем, інформувало членів сім'ї про фінансовий стан ПАТ "Дельта Банк", надало їм можливість зняти кошти з депозитних рахунків на суму близько 12,5 млн грн.

Нагадаємо, 30.10.2014 НБУ зарахував "Дельта Банк" до категорії проблемних, що передбачає заборону на проведення будь-яких операцій за чинними договорами.

Після оприлюднення документів панамської юридичної компанії "Mossack Fonseca", в НАБУ і Антикорупційній прокуратурі заявили, що займуться перевіркою викладених у цих документах фактів, пов'язаних із Гонтаревою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram