ГоловнаПолітика

Україна розраховує на комплексний пакет допомоги від НАТО

Липневий саміт альянсу повинен стати вирішальним.

Україна розраховує на комплексний пакет допомоги від НАТО
Егор Божок

Президент України Петро Порошенко на саміті НАТО в липні презентуватиме Державну програму реформування ЗСУ до 2020 року, розроблену в тісній взаємодії з альянсом. Після цього НАТО ухвалить рішення про комплексний пакет допомоги Україні, розраховує виконувач обов'язків голови місії України при НАТО Ігор Божок.

Програма реформування ЗСУ до 2020 року повинна бути розроблена до травня 2016 року, повідомив Божок в інтерв'ю УНІАН.

"Зараз ми говоримо про те, що нам потрібна допомога більш стратегічного характеру - допомога в побудові армії нового зразка. Це допомога на середньострокову перспективу, яка передбачає бюджет, фінансування. А це - серйозні гроші, капіталовкладення альянсу загалом, і окремих союзників зокрема. Такі рішення, звісно, приймають лідери держав. Саме для цього нам і потрібно затвердити комплексний пакет допомоги на саміті - підкріпити його, по-перше, політичною волею на найвищому рівні, і, по-друге, необхідними фінансовими ресурсами", - розповів Божок.

Допомога, за його словами, буде різноплановою.

"Ми очікуємо, що в цей комплексний пакет допомоги входитимуть як уже існуючі програми та проекти, в тому числі трастові фонди, так і додаткові ініціативи, про які ми зараз ведемо переговори з нашими друзями і партнерами в НАТО", - додав він.

Україна, за словами Божка, розраховує, що липневий саміт у Варшаві буде вирішальним.

"Ми дійсно розраховуємо і сподіваємося, що саміт Україна-НАТО у Варшаві буде вирішальним із точки зору закладення політичних рамок і основ для конкретної змістовної практичної взаємодії з НАТО на середньострокову перспективу, основною метою якої є розвиток української обороноздатності відповідно до стандартів НАТО", - сказав він.

Божок також повідомив, що Україна приєднається до системи НАТО з безпеки польотів. Він зазначив, що НАТО в рамках програми з обміну даними вже допомагає Україні забезпечувати контроль за повітряним простором над Чорним морем і на південному сході.

"Це вже працює, але ми йдемо далі. Є один із проектів, який реалізується в рамках одного з трастових фондів і який стосується приєднання України до системи безпеки польотів НАТО. Тобто на українські радари буде встановлено відповідне обладнання, яке дозволить нам як ділитися нашою "картинкою" з друзями і партнерами по альянсу, так і отримувати дані від локаторів, які встановлені в країнах - членах НАТО", - розповів Божок.

За його словами, буде обладнано радарами два об'єкти.

Нагадаємо, Україна почала реформування своїх збройних сил із метою переходу на стандарти НАТО.

Нині працює шість трастових фондів НАТО, робота яких спрямована на надання Україні допомоги з розвитку сектору безпеки і оборони. Зараз триває робота над створенням сьомого трастового фонду, кошти з якого буде спрямовано на знешкодження вибухових пристроїв на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram