ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" закликав "Газпром" до переговорів про нову ставку транзиту

Україна ввела держрегулювання вартості послуг транзиту.

"Нафтогаз" закликав "Газпром" до переговорів про нову ставку транзиту
Фото: Макс Левин

Компанія "Нафтогаз України" запропонувала "Газпрому" провести переговори у зв'язку з набуттям чинності в Україні нових правил ціноутворення на послуги транспортування газу.

Як повідомляє прес-служба української компанії, 29 грудня Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг установила тарифи на послуги транспортування природного газу транскордонними газопроводами для точок входу і виходу. Якщо раніше вартість послуг транспортування транзитного газу не підпадала під держрегулювання і визначалася лише двостороннім контрактом між компаніями, то тепер відповідні тарифи визначає НКРЕКУ.

Такі повноваження комісія отримала згідно із законом "Про ринок природного газу", який увів в Україні норми енергетичного законодавства Європейського Союзу.

Ці норми передбачають принципово інші підходи до встановлення тарифів на транспортування. Замість переговорної процедури та визначення вартості транзиту залежно від обсягів і відстані, на яку транспортується газ, нові тарифи повинні відображати витрати оператора ГТС, застосовуватися до заброньованих потужностей ("качай або плати") і визначатися для всіх точок входу і виходу з національної ГТС, тобто із застосуванням однакових підходів для транзиту газу та його внутрішнього транспорту.

Нагадаємо, напередодні директор з розвитку бізнесу НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко в своєму фейсбуці написав, що, за новими правилами, тариф на транзит російського газу в Західну Європу буде "радикально" підвищено. Раніше НАК "Нафтогаз України" повідомляла, що нова система формування тарифу на транзит російського газу - RAB (в українському перекладі "тариф стимулювання" або "регуляторна база активів") - дозволить підвищити оплату транзиту в 1,5 разу.

Окрім того, в Стокгольмський арбітраж подано позов із вимогою переглянути транзитний контракт із Росією. Він включає чотири вимоги: визнати, що права і обов'язки "Нафтогазу" за контрактом на транзит газу у 2009-2019 роках підлягають передачі "Укртрансгазу"; змінити контракт на транзит газу відповідно до енергетичних і антимонопольних законодавств України та Європейського Союзу; зобов'язати "Газпром" виплатити "Нафтогазу" 3,2 млрд доларів за ненадані для транзиту обсяги газу; визнати, що транзитний тариф слід переглянути.

Попередня сума вимог за цим позовом - 10 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram