ГоловнаСвіт

Россільгоспнагляд заборонив імпорт української свинини через ризик африканської чуми

Під заборону потрапляють також м'ясо диких кабанів, мисливські трофеї і всі види кормів для свиней.

Россільгоспнагляд заборонив імпорт української свинини через ризик африканської чуми
Фото: Надано авторами

Федеральна служба з ветеринарного і фітосанітарного нагляду РФ Россільгоспнагляд заборонив імпорт української свинини, а також живих свиней. Заборона пов'язана з ризиком африканської чуми свиней.

Про це повідомляє агентсво РБК.

Як наголошується, заборона, що починає діяти з 1 січня 2016 року, припускає ембарго на ввезення живих свиней, свинини, генетичного матеріалу свиней, сирих свинячих м'ясопродуктів, м'яса диких кабанів і рогокопитних, шкіряної та кишкової сировини, а також мисливських трофеїв і всіх видів кормів і кормових добавок для свиней.

Россільгоспнагляд пояснює, що причиною заборони стала "складна епізоотична ситуація" з африканською чумою свиней на Україні. Хвороба, як вказує російська сторона, поширюється в дикій фауні, а моніторингові дослідження, які проводяться на Україні з цього питання, недостатні.

Нагадаємо, в середині серпня Росія поширила на Україну заборону на ввезення сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства, що раніше була введена відносно країн Євросоюзу, Канади, США, Австралії та Норвегії, у зв'язку з набранням чинності економічної частини асоціації з Євросоюзом. При цьому прем'єр-міністр Дмитро Медведєв уточнював, що санкції проти Києва вступлять у дію тільки після впровадження зони вільної торгівлі з Євросоюзом. Згідно з умовами санкцій, під заборону поставок в Росію потрапляє зокрема "свинина свіжа, охолоджена або заморожена".

21 грудня прем'єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв заявив, що тристоронні консультації РФ-Єврокомісія-Україна з питання імплементації Києвом угоди про асоціацію з ЄС успіху не принесли, і підписав постанову про введення щодо України відповідних заходів за приєднання Києва до антиросійських санкцій.

Нагадаємо, 18 грудня Россільгоспнагляд дозволив українському підприємству поставляти м'ясо в РФ. До реєстру постачальників м'яса з України включили дніпропетровське ТОВ "Магрок".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram