ГоловнаПолітика

Пінчук звинуватив Коломойського у вбивствах

Високий суд Лондона не прийняв епізод до розгляду

Пінчук звинуватив Коломойського у вбивствах
Игорь Коломойский
Фото: Макс Левин

Адвокати Віктора Пінчука під час підготовки до судової тяжби з Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим щодо Криворізького залізорудного комбінату попросили Високий суд Лондона прийняти до розгляду епізод, який на їхню думку, свідчить про причетність Коломойського до вбивств.

Як пише The Telegraph, адвокати надали в п'ятницю лондонському суду показання українського юриста Сергія Карпенка про те, що Коломойський погрожував йому під час зустрічі в 2003 році. Суду розповіли, що через чотири дні помічника Карпенка жорстоко побили на вулиці, а наступного місяця самого Карпенка побили залізним прутом і завдали кілька ножових поранень.

Адвокати Пінчука заявили, що люди, які здійснили напад, були пов'язані з Сергієм Нікітіним - особистим охоронцем Коломойського, а пізніше керівником приватного охоронного підприємства "БОГ", яке належало Коломойському і Боголюбову.

Юристи Пінчука розповіли суду, що труп Нікітіна з десятьма ножовими пораненнями знайшли в річці в Дніпропетровську кілька тижнів потому після нападу. Вбивця Нікітіна також був знайдений мертвим. Спочатку стверджувалося, що він вчинив самогубство, однак після ексгумації тіла з'ясувалося, що його застрелили.

У 2005 році українська прокуратура висунула обвинувачення щодо Коломойського за підозрою в замовленні замаху на Карпенка, однак ходу справі не дали.

Адвокати Пінчука стверджують, що мають запис слів прокурора, що Коломойський обіцяв йому гроші в обмін на закриття справи. Втім, гроші цей прокурор так і не отримав.

Проте суддя Високого суду Лондона виніс рішення, що "епізод щодо Карпенка" не буде включено в повноцінний судовий процес по КЗРК, який, як очікується, почнеться на початку наступного року і триватиме вісім тижнів. Суддя вважає, що розгляд епізоду не допоможе у встановленні істини в суперечці по КЗРК.

Нагадаємо, 12 березня 2013 року Віктор Пінчук подав до Високого суду Лондона позов проти Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова з вимогою визнати, що відповідачі тримають акції Криворізького залізорудного комбінату (КЗРК) в довірчому управлінні на його користь, а також зажадав передати йому ці акції і компенсувати збитки. Пінчук домагається від Коломойського і Боголюбова понад $2 млрд як відшкодування збитку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram