ГоловнаПолітика

Харків перейменує 173 вулиці в рамках декомунізації (оновлено)

У місті з'явиться площа Героїв Небесної сотні

Харків перейменує 173 вулиці в рамках декомунізації (оновлено)
Фото: city.kharkov.ua

Харківська міська рада в п'ятницю вирішила перейменувати 173 вулиці та провулки, чотири парки та сквери, а також одну станцію метро в рамках закону про декомунізацію.

Як повідомляють "Інтерфакс-Україна" і "Медиапорт", проспект Леніна стане проспектом Науки, сквер Ілліча - Новобаварським, парк Артема - Машинобудівним, майдан Руднєва - площею Героїв Небесної сотні. Майже 50 вулицям запропоновано повернути початкові або назви, які довгий час використовувалися, такі як Благовіщенська, Різдвяна, Шатіловська. Низка вулиць і провулків носитимуть імена діячів культури, науки: акторів Леоніда Бикова та Людмили Гурченко, медиків Любові Малої і Олександра Шалімова.Вулицю Третього Інтернаціоналу в Харкові перейменовано на честь генерала Ігоря Момота, загиблого в зоні антитерористичної операції. Сквер 10-річчя комуністичного союзу молоді України - у Карякін Сад, парк Ілліча - в Ново-Баварський. Парк Культури та відпочинку імені Артема - в парк Машинобудівників. Сквер імені Радянської України - у Тракторозаводський сквер.

Вулицю Артема перейменовано на вул. Алчевських, провулок Артема - у пров. Дизайнерський. Вулиця Блюхера тепер називатиметься Валентинівською - за розташуванням церкви Святого Валентина, проспект Косіора - Олександрівським. Вулицю Командарма Корка перейменували на честь актора Леся Сердюка.

Проспект 50-річчя ВЛКСМ перейменували у пр. Ювілейний, проспект 50-річчя СРСР назвали ім'ям Льва Ландау.

Вулиці Володарського повернули назву Семінарської - на честь комплексу будівель духовної семінарії, побудованого в 1845 році. Колишні назви отримали: вулиця Гамарника - пров. Подільський, вул. Енгельса - Різдвяна, вулиця Жовтневої Революції - Москалевська, узвіз Пасіонарії - Клочковський.

Вулицю Петровського перейменовано на вул. Ярослава Мудрого.

Нинішні назви залишаються у вулиці Іванова, провулка Спартаківського і вулиці Спартака. Вулицю більшовика Андрія Іванова "переназвали" на честь іншої людини - Віктора Іванова - фізика-експериментатора, професора Харківського університету. Вулицю марксистської організації Союз Спартак і провулок Спартаківський "перейменували" на честь "вождя і лідера рабів за часів повстання проти Римської республіки".

Станція метро "Радянська" тепер називатиметься "Площа Конституції".

Перейменування районів Харкова на сьогоднішній сесії не розглядали. "Райони перейменують розпорядженням Харківського міського голови, коли я вивчу це питання", - заявив міський голова Геннадій Кернес.

Нагадаємо, раніше сайт міськради повідомив, що Фрунзенський район "перейменують" на честь льотчика Тимура Фрунзе, сина радянського полководця Михайла Фрунзе; Дзержинський район - на честь лікаря Владислава Дзержинського, брата Фелікса Дзержинського; Жовтневий район залишиться Жовтневим на честь визволення України від фашистів, яке відзначається 28 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram