ГоловнаПолітика

Лукаш заявила, що жила в Києві і співпрацювала зі слідством

"Спецоперація СБУ" може виявитися пшиком

Лукаш заявила, що жила в Києві і співпрацювала зі слідством
Елена Лукаш
Фото: comments.ua

Колишній міністр юстиції Олена Лукаш заявила, що добровільно з'явилася в правоохоронні органи, а з моменту втечі Віктора Януковича жила в Києві і співпрацювала зі слідством.

"Жодного затримання щодо мене сьогодні не застосовувалося, це була добровільна явка. Останні півтора року я ні на один день не покидала територію України, перебувала весь час тут і активно співпрацювала зі слідством, передавши правоохоронним органам пояснення розміром з Велику радянську енциклопедію. І СБУ, і ГПУ прекрасно знали, що я проживаю в місці свого постійного проживання зі своєю сім'єю у повному складі, веду звичайний, нормальний спосіб життя і постійно працюю зі своїми захисниками", - сказала вона в телефонному коментарі телеканалу 112. Слухавку їй передав адвокат.

"Сьогодні до моєї мами підійшов представник контррозвідки і попросив мене вийти просто з ним поговорити. Коли я зрозуміла, що у них існує потреба поставити мені кілька питань, я негайно кинула всі домашні справи, зібралася, одяглася, самостійно прибула в будівлю ГПУ і зараз активно беру участь у всіх слідчих діях. Інформація [...] про те, що я ховалася і тепер звідкись взялася, не відповідає дійсності", - додала вона.

Лукаш пов'язує повідомлення силовиків про своє затримання з "останніми провалами Генпрокуратури на всіх фронтах".

Нагадаємо, представники СБУ та Генпрокуратури вдень у четвер повідомили про затримання Олени Лукаш, яка з 10 вересня перебувала в розшуку.

"Сьогодні так трапилося, що вона повернулася в Україну і була затримана в місті Києві. Де саме, ми розголошувати не можемо", - сказав прокурор Генеральної прокуратури Владислав Куценко. Деталі затримання правоохоронні органи повідомити відмовилися. Речник СБУ Олена Гітлянська лише повідомила, що спецслужба провела блискучу спецоперацію.

Він уточнив, що екс-міністра затримано у розпочатій у травні 2014 року справі, згідно з якою Олена Лукаш, працюючи міністром юстиції, за попередньою змовою зі службовими особами ТОВ "Європейська правова група" і фізичними особами-підприємцями, протягом серпня 2013 року - січні 2014 року заволоділа держкоштами в сумі 2,523 млн гривень. "Лукаш, зловживаючи своїми обов'язками міністра юстиції, за змовою з іншими працівниками Мін'юсту фактично штучно провела тендерні процедури з метою реалізації загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства ЄС", - розповів Куценко.

Підозри їй оголошено за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (розкрадання або розтрата держмайна), ч. 2 ст. 366 (службове підроблення).

Олена Лукаш у 2013-2014 роках обіймала посаду міністра юстиції в Кабінеті Міністрів Миколи Азарова. 27 лютого 2014 року після перемоги Євромайдану її відправили у відставку. Вона з березня 2014 року перебуває у списку санкцій ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram