ГоловнаЕкономікаДержава

Заступник Насірова заявив про чорну касу на митниці

Костянтин Лікарчук пішов війною на свого шефа

Заступник Насірова заявив про чорну касу на митниці
Константин Ликарчук
Фото: Макс Требухов

Заступник голови Державної фіскальної служби Костянтин Лікарчук, який донедавна очолював митницю, виклав матеріали, котрі, на його думку, мають свідчити про корупцію у діяльності його начальника Романа Насірова.

У своєму фейсбуці він виклав таблицю з даними про те, як перерозподілялися митні потоки у збиток Одеській митниці. На це раніше скаржився глава Одеської області Михайло Саакашвілі.

Фото: facebook.com/kostiantyn.likarchuk

"Якщо вважати усі контейнери (221 тип), що потрапляють на територію України через Одесу, за 100%, то ми бачимо, що у 2009 році 66-68% з них розмитнювалось в Одесі, потім з приходом банди Калєтніка у керівництво митної системи цей показник впевнено знижувався і досяг 34-35%... І ось, завдяки Насірову, який повернув кума Калєтніка Романенка на митні потоки, за останні півроку кількість оформлених в Одесі контейнерів впала з 33-34% до 22%, при цьому, наприклад, київська обласна митниця завдяки нерівним "правилами" розмитнення за цей період збільшила частку оформлень одеських контейнерів з 8% до 12-15%", - заявив він.

Лікарчук виклав ще один документ, з якого випливає, що компанії на різних митницях відраховують кардинально різні платежі.

Фото: facebook.com/kostiantyn.likarchuk

"20.08.2015 два імпортери оформили контейнери одного типу з китайськими бензопилами однакової потужності. Перший - у Київській області, прикрившись контрактом з офшорною компанією, заплатив до бюджету 1,37 $/кг. Другий пред'явив до Черкаської митниці "прямий" контракт із реальним виробником і ціною товару, заплативши до бюджету 5,7 долара за кілограм того самого товару (див. код і найменування товару). Підсумок: перша компанія заплатила $6,7 тис. за 16.8 тонн, а друга - $31,5 тис. за 19.5 тонн товару. Як таке може бути? Все просто: за гроші (половина від "заощадженої" суми митних платежів надходить у "чорну касу" корупційного клану)", - заявив чиновник.

Нагадаємо, напередодні глава Державної фіскальної служби Роман Насіров підпорядкував собі митні департаменти, залишивши за своїм заступником Костянтином Лікарчуком тільки санаторій "Дніпро", до того ж розташований у Криму.

Лікарчуку, як заявив сьогодні прем'єр Арсеній Яценюк, загрожує звільнення. Відповідне подання вже подано на розгляд уряду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram