ГоловнаЕкономікаБізнес

Саакашвілі звинуватив Яценюка в паралічі митного оформлення

Уряд прийняв зовсім не те, чого домагалися в Одесі.

Саакашвілі звинуватив Яценюка в паралічі митного оформлення
Фото: dyvys.in

Голова Одеської області Михайло Саакашвілі заявив, що нововведення Кабміну з регулювання розмитнення паралізувало оформлення товарів на всіх митницях.

"Проігнорувавши надії імпортерів на справедливі ціни розмитнення, прем'єр-міністр підписав постанову №724, згідно з якою всі товари тепер почали розмитнювати не за фактичною (згідно з Митним кодексом), а за заздалегідь визначеною ДФС ціною. Сьогодні оформлення на всіх митницях паралізовано", - написав він у своєму фейсбуці.

Прем'єр анонсував цю постанову на початку вересня у відповідь на звинувачення з боку Саакашвілі в дискримінації Одеської митниці. Саакашвілі навіть назвав відповідну обіцянку "перемогою". Документ ухвалили 16 вересня і оприлюднили 22 вересня. Виявилося, що це зовсім не те, чого домагався Саакашвілі.

"Цією постановою зобов'язують бізнес розмитнити свій вантаж за цінами ДФС... Але ж проблема була в тому, що ціни розмитнення кардинально відрізняються по різних регіонах. Ми заявляли, що вантаж слід оформляти за ціною договору, як у всіх розвинених країнах. Але якщо цю ціну визначити неможливо, то, згідно із СОТ, може використовуватися так званий резервний метод. Саме цей метод був важелем махінацій на митниці, коли митник міг особисто поторгуватися з імпортером про прийнятну ціну. Ми наполягали, що визначення ціни за резервним методом не може відрізнятися між регіонами вп'ятеро і пропонували вже апробований міжнародною спільнотою підхід. А вони хочуть вирішити цю проблему, просто підігнавши всі товари під одну гребінку!" - обурився губернатор.

"Якщо, наприклад, імпортер купив деталі для свого машинобудівного заводу згідно з реальним прозорим контрактом за 100 тис. доларів, а на митниці він не «свій» і в базі ДФС ці деталі коштують 500 тис., то імпортер буде просто поставлений перед фактом... Покажіть мені країну, в якій ви приходите на митницю і вам кажуть: «Ось у нас тут база, і вартість вашого товару ми визначимо за нею. Нас не цікавлять ваші всякі інвойси, договори, ми знаємо ціни краще»", - змалював проблему Саакашвілі.

За його словами, нововведення суперечить усім міжнародним нормам.

"Україна є членом ГУТТ (Генеральної угоди з тарифів і торгівлі, - ред.), у якій чітко вказано, що першорядним методом є визначення митної вартостi за ціною контракту. І резервний метод можна застосовувати, тільки якщо ціну контракту визначити не можна. Насіров готовий заплющити очі навіть на міжнародні норми, щоб залишити чинні порядки, що паразитують на митниці?" - написав Саакашвілі.

Нагадаємо, в неділю Одеська обладміністрація звинуватила Державну фіскальну службу у свавіллі на митниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram