ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна накопичила $500 млн на закачування російського газу

"Нафтогаз" почне імпорт, як тільки підпишуть зимовий протокол

Україна накопичила $500 млн на закачування російського газу
Фото: mpe.kmu.gov.ua

НАК "Нафтогаз України" має $500 млн живих коштів на закупівлю російського газу і готовий приступити до його закачування в підземні сховища, як тільки підпишуть тристоронній газовий протокол. Про це заявив у понеділок міністр енергетики Володимир Демчишин.

"$500 млн зібрали, вони знаходяться на рахунку "Нафтогазу" в Ощадбанку", - цитує чиновника "Інтерфакс-Україна". За його словами, кошти вдалося накопичити завдяки внутрішнім резервам.

Демчишин додав, що протокол поширюватиметься на весь опалювальний сезон за винятком ціни, встановленої тільки на четвертий квартал 2015 року. Глава Міненерговугілля зазначив, що в цю ціну, на відміну від попередніх домовленостей, вже включено доплату за калорійність, яка впродовж останніх періодів становила близько $7 за 1000 куб. м. "Ціна відповідає ринковій - ціна європейських хабів мінус вартість транзиту", - заявив Демчшін.

Він також підкреслив, що, незважаючи на домовленості з РФ щодо "зимового пакету", Україна далі імпортуватиме газ із західного напрямку, за реверсом.

Нагадаємо, що в ніч з п'ятниці на суботу Росія, Україна і Єврокомісія парафували тристоронній протокол щодо зимового пакету поставок в Україну російського газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram