ГоловнаПолітика

Росії не має підстав застосовувати свою юрисдикцію в Україні, - МЗС

Фігурантом розслідування може бути тільки вище керівництво Росії, впевнені в Києві.

Росії не має підстав застосовувати свою юрисдикцію в Україні, - МЗС
Фото: zn.ua

Росія не має жодних підстав застосовувати свою юрисдикцію на території України.

Про це йдеться в коментарі Міністерства закордонних справ України щодо заяви Слідчого комітету РФ.

"Заяви Слідчого комітету РФ вкотре викликають обурення в Україні - вони не мають нічого спільного ні з міжнародним правом, ні з реальністю чи здоровим глуздом. Відсутні будь-якої підстави для застосування Російською Федерацією своєї юрисдикції на території України, крім розслідування злочину агресії, яку здійснює Росія проти нашої держави, і притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб, які вчиняють цей злочин", - йдеться в документі.

МЗС зазначає, що фігурантом такого розслідування може бути тільки вище політичне і військове керівництво Росії, яке несе повну відповідальність за використання російських військових підрозділів на території України, фінансування тероризму, постачання зброї і найманців.

"Саме вони відповідальні за численні жертви серед цивільного населення, руйнування, страждання мільйонів українців", - підкреслює українське зовнішньополітичне відомство.

Раніше голова Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін оголосив про поширення Росією "своєї універсальної юрисдикції" та законності кримінального переслідування осіб з-поміж вищого політичного та військового керівництва України.

Нагадаємо, 2014 року СК РФ порушив кримінальні справи проти кількох українських політиків, чиновників і громадських організацій. Зокрема в жовтні 2014 року стало відомо про розслідування проти "Правого сектору" і "Самооборони Майдану", а з березня - про кримінальну справу проти Генпрокуратури України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram