ГоловнаПолітика

Рада заборонила Росії володіти телеканалами в Україні

Депутати зобов'язали електронні ЗМІ назвати своїх власників

Рада заборонила Росії володіти телеканалами в Україні
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада заборонила компаніям з країн-агресорів (Російської Федерації) і офшорним компаніям володіти електронними засобами масової інформації в Україні.

Таку поправку включено в законопроект 1831 про забезпечення прозорості медіа під час його розгляду у залі парламенту у другому читанні. Проект підтримали 237 народних депутатів при 226 мінімально необхідних.

Відповідно до законопроекту засоби масової інформації, насамперед електронні - телебачення і радіо, - які отримують від держави ліцензії, протягом півроку повинні подати документи про структуру медіавласності і кінцевих бенефіціарів до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, а також оприлюднити цю інформацію на своїх сайтах.

Нагадаємо, що кінцевий реальний власник вказаний тільки у 20% телеканалів, радіостанцій і газет.

Автори дослідження, яке виявило такі дані, проаналізували на початку 2015 року структуру власності 29 загальнонаціональних телеканалів, 10 радіостанцій і 21 всеукраїнського друкованого видання.

Дані отримано шляхом купівлі офіційних витягів з державних реєстрів компаній - в Україні і за кордоном. Дані збиралися протягом січня-березня 2015 року. Було отримано близько 150 витяги з державних реєстрів України та ще близько 100 довідок з реєстрів інших країн світу, зокрема офшорних країн (Кіпру, Нідерландів, Чехії, Великобританії, Росії, Віргінських островів, Панами, Естонії, Данії, Белізу та інших). Усі ці витяги завантажено в базу даних і прикріплено як документальне підтвердження кожного встановленого зв'язку. Структуру власності кожного окремого ЗМІ можна переглянути, відкривши його сторінку у списку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram