ГоловнаПолітика

Україна оголосила план "Б" через вето Росії з приводу трибуналу

Ініціатори проваленої резолюції спробують створити трибунал в обхід Ради Безпеки ООН

Україна оголосила план "Б" через вето Росії з приводу трибуналу
Фото: Facebook/Петро Порошенко

Україна разом з міжнародними партнерами приступає до реалізації плану "Б" щодо притягнення до відповідальності винних у катастрофі літак "Боїнг-777", який впав у липні 2014 року на території Донецької області.

Про це повідомила прес-служба прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

"Вето Росії - переконливий доказ провини російських терористів і прямого зв'язку Кремля зі вбивством невинних людей. Організатори і вбивці неминуче будуть покарані. Світ продовжить встановлення справедливості. Винні не зможуть уникнути покарання. Не можна дозволити Росії знищити систему міжнародних відносин і підірвати авторитет Ради Безпеки та ООН. З нашими міжнародними партнерами починаємо реалізацію плану Б", - заявив прем'єр.

Раніше представник України в ООН Юрій Сергєєв заявив, що трибунал з приводу "Боїнга" все одно створять, навіть якщо Росія проти.

Офіційний представник МЗС України Мар'яна Беца також говорила, що у п'ятірці країн, які ініціювали резолюцію Радбезу ООН, що провалилася вчора через вето Росії, є альтернативний варіант. "У нас є - у п'ятірки країн-ініціаторів - план "Б", але зараз не хотілося б вдаватися в подробиці, тому що ми зосереджені на просуванні резолюції зі створення трибуналу. У разі негативного голосування будемо діяти відповідно", - говорила Беца.

Нагадаємо, авіакатастрофа літака "Малайзійських авіаліній", що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, сталася 17 липня 2014 року поблизу населеного пункту Грабове Донецької області. Відразу після катастрофи бойовики та російські ЗМІ заявили, що збито український транспортний літак, проте коли з'ясувалося, що це пасажирський лайнер, в "ДНР" і Росії почали заперечувати свою провину.

Учора, 29 липня 2015 року, Радбез ООН не зміг ухвалити резолюцію про створення трибуналу з приводу цієї катастрофи. "Російська Федерація всіляко прагнула запобігти розколу в РБ ООН і перевести питання в конструктивне русло, не вважала можливим пропустити нав'язуване Раді Безпеки політизоване рішення, проголосувавши проти нього", - пояснили в МЗС Росії своє вето.

Запропонований Малайзією документ на голосуванні 29 липня підтримали 11 країн-членів Радбезу ООН. Китай, Венесуела і Ангола утрималися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram