ГоловнаПолітика

Рада відкрила інформацію про власників нерухомості

Інформація про рухоме і нерухоме майно громадян отримала статус публічної

Рада відкрила інформацію про власників нерухомості
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада надала інформації про рухоме і нерухоме майно громадян статус публічної.

За ухвалення в цілому законопроекту №2423 проголосували 240 депутатів при мінімально необхідних 226.

Фізичним та юридичним особам інформація з державного реєстру прав буде надаватися не тільки за об'єктом нерухомого майна, а й за суб'єктами права. У разі такого запиту інформація про об'єкти нерухомого майна надаватиметься з певними обмеженнями, а саме: пропонується розкривати відомості про назву області, міста та району, на території яких розташовано об'єкт.

На думку авторів, такий підхід дозволить, з одного боку, виконати цілі і завдання законопроекту, а з іншого - не нашкодити суб'єктам власності.

Згідно з документом, інформація про зареєстровані транспортні засоби з Єдиного державного реєстру також буде відкритою, а також буде надано можливість пошуку за власником транспорту. Крім того, буде відкрито загальний доступ до відомостей Державного земельного кадастру на безоплатній основі.

Крім того, місцезнаходження об'єктів, які наводяться в декларації (область, район, і населений пункт) буде відкритою інформацією.

Законопроектом також визначено, що за подання заявником завідомо недостовірних відомостей про себе як у паперовій формі, так і при реєстрації на офіційному веб-сайті центральних органів для отримання інформації з відповідних Єдиного держреєстру, будуть карати штрафом від 1 до 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян .

За повторне порушення протягом року будуть карати штрафом від 3 до 6 таких мінімумів.

Нагадаємо, в грудні 2014 року Кабінет Міністрів визначив порядок доступу до майнових реєстрів

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram