ГоловнаСуспільствоВійна

Україна відмовилася від зобов'язань дотримуватися низки норм про права людини в зоні АТО

Правозахисники не мають зауважень до такого кроку.

Україна відмовилася від зобов'язань дотримуватися низки норм про права людини в зоні АТО
Боевики, взятые в плен "Азовом"
Фото: Елена Белозерская

Спікер Верховної Ради Володимир Гройсман підписав постанову про відмову України в зоні АТО від низки зобов'язань, визначених Конвенцією про захист прав людини та основних свобод, Міжнародним пактом про громадянські і політичні права та Європейською соціальною хартією.

"Постанову підписано (25.05.2015)", - зазначено на сторінці відповідного документа на сайті парламенту.

Верховна Рада прийняла її 21 травня. У ній депутати кажуть, що Україна має право на такий захід і що він є тимчасовим.

Як пише Deutsche Welle, правозахисники не мають зауважень до такого кроку, але критикують закони, на підставі яких прийнято постанову.

"Це цілком логічний крок. Якщо немає фізичного доступу на територію анексованого Криму чи на територію Донбасу, то, звичайно, держава Україна не може гарантувати і захищати права людини. І для того, щоб убезпечити себе від подальших рішень з боку Європейського суду з прав людини, Україна знімає із себе ці зобов'язання", - пояснила в коментарі виданню виконавчий директор представництва міжнародної правозахисної організації Amnesty International в Україні Тетяна Мазур.

Однак до законів, на підставі яких обґрунтовують необхідність постанови, правозахисники мають значні претензії. Мова йде, зокрема, про зміни до закону "Про боротьбу з тероризмом" і деякі інші, які стосуються особливого режиму попереднього розслідування в зоні АТО, змін територіальної підсудності судових справ, підсудних судам із зони АТО, а також обмеження перебування на вулицях в певний час доби без документів.

"Ці закони ми, правозахисні організації, ще на етапі їхньої розробки жорстко критикували. На момент прийняття цих законів ми говорили, що розуміємо необхідність обмеження прав і свобод в умовах гібридної війни з Росією, але обмеження мають бути пропорційними. Тобто вони повинні домагатися поставленої мети, але не створювати простір для зловживань", - зазначила голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram