ГоловнаПолітика

Саміт Східного партнерства може не ухвалити підсумкової декларації

В України є запасний варіант

Саміт Східного партнерства може не ухвалити підсумкової декларації
Фото: open.by

Саміт Східного партнерства в Ризі 21-22 травня може взагалі не ухвалити підсумкової декларації, проте трагедії з цього робити не варто.

Про це заявив посол України в Європейському Союзі Костянтин Єлісєєв в інтерв'ю "Новому времени".

"Я б не хотів завчасно загадувати, буде чи не буде декларація. Поки що триває дуже важкий переговорний процес. Але я не бачу трагедії, якщо цієї декларації не буде взагалі. До речі, у нас ще є запасний варіант, але поки що ми продовжуємо працювати над спільним документом", - зазначив посол.

За його словами, станом на 14 травня, після проведення дев'яти раундів переговорів, у тексті декларації щодо ключових аспектів планка амбіцій нижча, ніж у колишніх деклараціях, які були ухвалені на Варшавському саміті в 2011 році або на Вільнюському саміті в 2013 році.

"Це стосується і чіткої диференціації між країнами-партнерами, і перспектив членства, і питань секторального співробітництва. Ми не можемо дозволити, щоб позиція щодо ситуації в Україні деградувала і, як наслідок, призвела до дискредитації політики Східного партнерства", - підкреслив Єлісєєв.

Він також зазначив, що нещодавно ухвалена Спільна заява саміту "Україна - ЄС" містить "досить потужні сигнали" для України.

"Ми не можемо собі дозволити включити в текст Ризької декларації менш вагомі положення, ніж ті, які є в наших двосторонніх відносинах з ЄС, інакше це може створити надалі негативний прецедент і для двосторонніх відносин", - пояснив посол.

Нагадаємо, раніше Єлісєєв заявив, що якщо позиція лідерів низки європейських країн не зміниться, саміт Восточного партнерства в Ризі буде провальним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram