ГоловнаПолітика

У МЗС допустили провальний саміт Східного партнерства у Ризі

Костянтин Єлісєєв не помітив бажання Європи зближуватися з Україною

У МЗС допустили провальний саміт Східного партнерства у Ризі
Константин Елисеев
Фото: www.rferl.org

Представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв заявив, що якщо позиція лідерів низки європейських країн не зміниться, саміт Східного партнерства 21-22 травня у Ризі буде провальним.

"Якщо в найближчі навіть не дні, а години лідери окремих країн ЄС не звернуть увагу на важливість моменту, на важливість цього саміту, він може стати провальним", - заявив посол журналістам у Брюсселі, повідомляє Укрінформ.

За словами Єлісєєва, саміт має дати відповіді на питання про майбутнє Східного партнерства.

"Саміт у Ризі, на мій погляд, буде моментом істини для самої політики Східного партнерства. Адже після тих потрясінь і шоків, які відбулися протягом останнього часу, нам треба спільно з європейськими партнерами дати чітку відповідь, яким має бути Східне партнерство, яка його перспектива, чого очікувати в майбутньому. І в цьому плані ми сподіваємося, що Ризький саміт має дати відповіді на це. Це буде або боягузлива, половинчаста політика приречених країн, або це буде потужна політика стабілізації, процвітання та розвитку і Євросоюзу і країн-партнерів", - заявив дипломат.

За його словами, аналіз проекту спільної декларації саміту не дає підстав сподіватися, що зустріч високого рівня в Ризі стане дійсно важливим внеском у стабілізацію і процвітання країн Східного партнерства.

Єлісєєв вважає, що низка країн Євросоюзу не має бажання поглиблювати відносини з країнами Східного партнерства.

Нагадаємо, ризький саміт "Східного партнерства" пройде 21-22 травня.

Україна сподівалася отримати на ньому безвізовий режим.

У квітні прем'єр-міністр Арсеній Яценюк запропонував призначити Костянтина Єлісєєва віце-прем'єром з євроінтеграції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram