ГоловнаПолітика

Рада встановила кримінальну відповідальність за насильство над журналістами

За погрози представникам ЗМІ будуть відправляти на громадські роботи

Рада встановила кримінальну відповідальність за насильство над журналістами
Фото: Макс Левин

Верховна Рада встановила кримінальну відповідальність за вбивство або насильство, а також інші злочини проти журналістів і членів їхніх сімей, вчинені через професійну діяльність журналістів.

За ухвалення в цілому законопроекту №0924 проголосували 240 депутатів за мінімально необхідних 226.

Парламент доповнив Кримінальний кодекс положеннями, відповідно до яких погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна журналістові, його родичам через професійну діяльність карається виправними роботами на термін до 2 років, або арештом на термін до 6 місяців, або обмеженням або позбавленням волі на термін до 3 років.

Окрім того, парламент має намір установити, що умисне заподіяння журналістові, його родичам і членам сім'ї побоїв і тілесних ушкоджень легкої та середньої тяжкості карається обмеженням або позбавленням волі на строк до 5 років, заподіяння тяжких тілесних ушкоджень карається позбавленням волі від 5 до 12 років.

За вбивство, замах на вбивство журналіста або члена його сім'ї передбачено відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін від 9 до 15 років або довічне позбавлення волі.

Також Рада має намір установити, що захоплення журналіста чи його родичів у заручники каратимуть позбавленням волі від 8 до 15 років.

Нагадаємо, за даними Незалежної медіа-профспілки, 2014 року в Україні загинули 8 журналістів, понад 40 представників ЗМІ побували в полоні на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram