ГоловнаПолітика

Хабарі за проїзд фури через блокпост на Донбасі оцінили у 50-150 тис. гривень

Ілля Ківа вимагає врегулювати в'їзд в ДНР і ЛНР на законодавчому рівні

Хабарі за проїзд фури через блокпост на Донбасі оцінили у 50-150 тис. гривень
Архивное фото
Фото: www.dokaz.org.ua

Заступник начальника ГУ МВС у Донецькій області Ілля Ківа заявив, що для усунення масштабної контрабанди в зоні АТО слід ухвалити окремий закон.

В інтерв'ю "Радіо Свобода" він оцінив розмір хабарів при проходженні фури через блокпост.

"Проходження машини через блокпост коштує від 50 до 150 тисяч гривень. Ось вам і ціна питання! Коли йде 20-тонна фура, на якій підприємець або контрабандист заробляє у п'ять разів більше, ніж вкладає, то він може віддати частину заробітку. І це колосальні гроші!" - сказав Ківа.

За його словами, на територіях, підконтрольних бойовикам, є дефіцит у всіх групах товарів.

Ківа додав, що проблема потребує законодавчого врегулювання.

"Я можу зупиняти ці автопоїзди і розвертати їх. Але наступного дня вони повторюють свої спроби. Поки немає чіткого законодавчого визначення адміністративних меж і правил їхнього перетину у схожих ситуаціях - доти у нас буде контрабанда. Тут головна проблема - нестача відповідної правової бази... Поки у нас немає законодавчих можливостей - ми не зможемо вирішити це питання. Якщо порушника можна буде затримати і посадити на кілька років - то, повірте, це їх зупинить. А сьогодні я можу їх тільки розвернути або передати фіскальній службі. І яка це боротьба?.. Якщо я зараз почну боротися ефективними методами, то мене самого посадять у в'язницю - за перевищення повноважень", - резюмував він.

Нагадаємо, проблема в'їзду на територію ДНР і ЛНР актуальна і для простих громадян. СБУ планувала запустити електронну систему видачі перепусток, однак через технічні проблеми це зробити не вдалося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram