ГоловнаПолітика

Рада відтермінувала набрання чинності законом про прокуратуру (оновлено)

Закон мав набути чинності 25 квітня

Рада відтермінувала набрання чинності законом про прокуратуру (оновлено)
Фото: Макс Левин

Верховна Рада підтримала у першому читанні і в цілому законопроект №2665 "Про внесення змін до Закону України "Про прокуратуру" (щодо відтермінування набуття чинності)".

За відповідне рішення проголосували 249 депутатів при 226 мінімально необхідних, інформує РБК-Україна.

Як заявив один з авторів законопроекту, лідер фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко, парламент сьомого скликання ухвалив закон про прокуратуру, який набуває чинності 25 квітня 2015 року.

"З 26 числа у складі Генпрокуратури мають бути не районні прокуратури, а місцеві, які обираються за складною процедурою через конкуренцію. Усім очевидно, що це до 26 квітня зробити неможливо, отже, усі слідчі органи прокуратури на місцях будуть нелегітимними, і тому притягнути до відповідальності вбивць, грабіжників, казнокрадів, стане юридично не можливо", - заявив Луценко.

Тому, за його словами, коаліція дійшла рішення продовжити дію закону про прокуратуру.

"Ми продовжуємо дію закону про прокуратуру до завершення цієї сесії, тобто до 15 липня. Одночасно ухвалюємо вкрай необхідні рішення про початок реформи прокуратури, яку, на жаль, не виконували попередні керівники. Це стосується негайного введення механізму призначення трьох представників прокуратури, Вищої ради юстиції, а також календарного помісячного графіка перетворень у прокуратурі, як передбачає новий проєвропейський закон", - сказав Луценко.

Відповідно до чинної редакції, закон про прокуратуру набуває чинності через шість місяців з дня його опублікування. Водночас у ГПУ пропонують відтермінувати вступ закону про прокуратуру в дію до осені.

Оновлення. Наступним проектом №2666 депутати тимчасово наділили генпрокурора правом затверджувати порядок скликання та проведення всеукраїнської конференції працівників прокуратури, необхідної для призначення членів Вищої ради юстиції. Після набуття чинності законом про прокуратуру цей порядок регулюватиме він.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон про прокуратуру 14 жовтня 2014 року. Закон визначає правові засади організації і діяльності прокуратури України, прокурорського самоврядування, систему прокуратури, а також статус прокурорів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram