ГоловнаЕкономікаБізнес

Зростання ренти в Україні підриває довіру газового ринку, - англійський професор

Україні перебачають можливість стати ключовим гравцем у Європі

Зростання ренти в Україні підриває довіру газового ринку, - англійський професор
Фото: Макс Требухов

Україна може виграти від реформ у газовому секторі, але їм заважає зростання рентних платежів на видобуток корисних копалин.

Про це сказав Алан Райлі, експерт, професор права CityUniversity (Лондон), науковий співробітник Центру європейських політичних досліджень (Брюссель), під час виступу на Національному Експертному Форумі, організованому Інститутом Горшеніна.

"Словаччина могла б поставляти Україні ще більше газу, а збільшення реверсних поставок може бути вигідним й іншим країнам Європи... Україна має переваги, має газосховища, великі транзитні мережі. І як тільки лібералізується ринок газу, відкриється доступ до газотранспортної мережі для приватних інвесторів, київська ціна буде головною у ціні реверсного газу. Україна зможе запустити в систему більше свого власного газу. Але підвищення рентних платежів підриває лібералізацію ринку і довіру західних партнерів", - сказав Райлі.

Нагадаємо, гендиректор "Смарт-холдингу" Олексій Тимофєєв на НЕФ заявив, що лише кожна четверта або навіть п'ята свердловина в Україні стає успішною. Близько 75% інвестицій у видобутку нафти і газу йдуть даремно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram