ГоловнаПолітика

Саакашвілі роз'яснив Сенату США, навіщо Україні зброя

Підтримка зусиль українців у створенні сильної демократії і держави необхідні, щоб подбати про безпеку Америки, упевнений радник президента

Саакашвілі роз'яснив Сенату США, навіщо Україні зброя
Фото: www.golos.md

Колишній президент Грузії, а нині радник глави Української держави Міхеїл Саакашвілі пояснив у Сенаті США, чому рішення Вашингтона надати Україні летальну зброю має бути невідкладним.

Про це він заявив під час слухань у підкомітеті співробітництва з питань Європи та регіональної безпеки Сенату США, передає Укрінформ.

"Підтримка України, включаючи надання їм зброї, необхідної для боротьби за власне майбутнє, а також підтримка їхніх зусиль у створенні життєздатної, сильної української демократії і держави зараз вкрай необхідні, щоб забезпечити безпеку Америки", - підкреслив Саакашвілі.

Він погодився, що Україні було надано деякі види нелетальної допомоги, в тому числі протиартилерійські РЛС, бронежилети і деяке інше обладнання. "Але те, що насправді зміцнить оборону України, це летальна зброя, зокрема, протитанкові установки, які можуть зупинити подальше просування росіян", - підкреслив він.

Коли Росія знає, що "окупація територій обійдеться їй у невелику ціну, вони заберуть цю територію", зазначив політик. На його переконання, РФ продовжуватиме створювати приводи на окупованій землі, щоб зміцнити свої позиції на майбутніх переговорах.

Саакашвілі підкреслив, що аргументи проти зброї для України, які звучать нині на Заході, Грузія відчула на своєму гіркому досвіді. Він згадав, як після війни в 2008 році було застосовано де-факто заборону на продаж зброї Грузії, яка поширювалася навіть на запасні частини для отриманих раніше американських гвинтівок.

На думку колишнього грузинського лідера, тільки "адекватна сила може зупинити агресію, як це було в 1980 роках". Тоді, нагадав він, постачання переносних ракет "Стінгер" збільшило втрати СРСР в Афганістані настільки, що це стало вирішальним фактором для виведення радянської армії з цієї країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram