ГоловнаПолітика

МВС розкрило замах на Парубія

Замовником злочину виявився колишній командувач внутрішніх військ

МВС і СБУ розкрили замах на Андрія Парубія. 24 грудня в центрі Києва в першого віце-спікера кинули бойову гранату.

Міністр внутрішніх справ навів у своєму фейсбуці довідку департаменту карного розшуку МВС про розкриття замаху і оприлюднив фотографії затриманих.

"Внаслідок плідної роботи міліції було встановлено групу осіб, які організували і скоїли цей злочин. Нині можна стверджувати, що це не тільки злочинна група, а терористична організація. Встановлено, що замовником-організатором замаху на вбивство Парубія А. В. є Шуляк С. М., який під час правління Януковича В.Ф. обіймав посади першого заступника начальника Управління державної охорони України, командувача внутрішніх військ МВС України", - йдеться в документі.

Перебуваючи в Російській федерації, оголошений Україною в розшук, він з лютого 2014 року активно сприяв створенню іноземних диверсійно-терористичних груп на території Луганської та Донецької областей, а також займався мобілізацією найманців на території Ростовської області в Росії.

30 січня цього року в результаті проведення комплексу оперативно-розшукових заходів було встановлено місцезнаходження та затримано працівника Управління державної охорони України громадянин "К", довіреної особи Шуляка, який особисто підбирав учасників для виконання цього злочину та здійснював контроль і координацію їх дій на місці скоєння, а також організовував зникнення з місця події виконавця злочину.

При цьому заарештований перебував на службі і був старшим зміни нарядів Управління державної служби охорони та безпосередньо знаходився на місці скоєння злочину.

Також 30 січня затримали ще одного учасника цієї злочинної групи громадянина "С", начальника відділу надання охоронних послуг та супроводу вантажів приватної компанії (у минулому проходив службу в 101-й окремій бригаді охорони Генерального штабу Міністерства оборони України), який, перебуваючи на місці скоєння злочину, виконував доручення громадянина "К" і передавав його вказівки виконавцю злочину. Надалі допомагав завезти і вивезти виконавця злочину з території України в Російську Федерацію. Встановлено, що за виконання цього злочину громадянин "С" отримав грошові кошти, передані йому з Російської Федерації, які він надалі розподілив між іншими учасниками злочинної групи.

Крім цього, затримано громадянина Російської Федерації "Г", який з території Росії організував перевезення виконавця злочину громадянина Російської Федерації.

Встановлено, що до підбору виконавця злочину причетний громадянин Російської Федерації "П", який є членом організації під назвою "Міжнародна академія козацтва", представники якої беруть участь у терористичних діях на окупованих територіях Луганської та Донецької областей.

Таким чином, заарештовано трьох осіб, причетних до цього злочину. Однак Шуляка, виконавця злочину і члена козацької організації затримати наразі не вдалося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram