ГоловнаПолітика

Конфлікт між Росією і Заходом розтягнеться на десятиліття, - Расмуссен

Період конфлікту може скоротити тільки ціна на нафту, вважає екс-генсек НАТО

Конфлікт між Росією і Заходом розтягнеться на десятиліття, - Расмуссен
Фото: EPA/UPG

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що конфронтація між НАТО і Росією може затягнутися на десятиліття.

Про це він заявив в інтерв'ю журналу Ir, повідомляє Delfi.

"Я б навіть використовував сильніше слово - розчарування (про ситуацію навколо Росії). У своїй першій промові на посаді я означив, що НАТО і Росія могли б створити стратегічне партнерство. Ми домовилися про це на саміті НАТО і Росії в 2010 році. Сьогодні Росія вважає НАТО супротивником, і я дуже розчарований. По-моєму, цей сценарій конфлікту між Росією і Заходом розтягнеться на десятиліття. Ці розрахунки може змінити один елемент - ціна на нафту, яка здатна скоротити період конфлікту", - заявив Расмуссен.

За словами колишнього генсека НАТО, російській еліті потрібен образ зовнішнього ворога, щоб приховати те, що вона не змогла модернізувати і реформувати російське суспільство.

Расмуссен вважає, що в Україні конфлікт не зупиниться — за його словами, для того, щоб не дозволити сусіднім країнам інтегруватися в НАТО і ЄС, Росії потрібні заморожені або відкриті конфлікти.

"Модель зрозуміла: Росія вважає, що ЄС і НАТО не прийматимуть нові країни, поки ці конфлікти не вирішені", - додав екс-генсек альянсу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram