ГоловнаПолітика

Експерт про програму Кабміну: "великі торги" тільки починаються

На уряд чекає перевірка на міцність у Раді вже у найближчі дні

Експерт про програму Кабміну: "великі торги" тільки починаються
Фото: Макс Левин

Директор політичних програм Інституту Горшеніна Євген Курмашов вважає, що після сьогоднішнього позитивного голосування у Верховній Раді за програму дій Кабінету Міністрів, Арсеній Яценюк став найбільш захищеною фігурою в українській владі. Однак період турбулентності у взаєминах уряду і парламенту тільки починається.

"269 голосів "за" програму уряду - це досить міцний результат, враховуючи, що напередодні голосування документ розкритикували кілька фракцій і, що особливо показово, партнери по коаліції з Блоку Петра Порошенка", - зазначив експерт у коментарі для LB.ua.

Курмашов заявив, що "незважаючи на те, що Яценюк і його уряд отримали імунітет строком на один рік, "великі торги" з сьогоднішнього дня тільки починаються".

"Для реалізації представленої програми уряду знадобляться настільки ж упевнені голосування парламенту щодо всіх майбутніх законів, які Кабмін вноситиме на розгляд депутатів у наступні місяці. Нова перевірка на міцність очікує уряд і коаліцію під час голосування за Податковий і Бюджетний кодекс, які мають ухвалити до Нового року", - вважає аналітик.

Щодо інформації про те, що лише особисте втручання Петра Порошенка змусило фракцію БПП проголосувати за програму уряду, експерт зазначив: "Між двома переможцями парламентських виборів - Яценюком і Порошенком відповідно - дійсно існує взаємна напруженість і недовіра. Однак це зовсім не означає, що президент і його найближче оточення зацікавлені у завданні настільки сильного удару по позиціях і політичних амбіціях Яценюка саме зараз. По-перших, сьогодні Яценюку дали можливість зайти в брід, вийти з якого без втрат буде дуже складно. По-друге, ситуація на сході та інші загрози, які Арсеній Яценюк сьогодні озвучив у своєму виступі, змушують навіть інститути влади, що конкурують, шукати компроміси і точки дотику. По-третє, не варто забувати і про зовнішні чинники. Міжнародні гравці, до думки яких сьогодні прислухаються і президент, і прем'єр, не зацікавлені у черговому витку внутрішньополітичної напруженості в Україні. Не виключено, що сигнали західних партнерів України також зіграли певну роль у тому, що президентська фракція сьогодні все-таки проголосувала за програму уряду".

Експерт Інституту Горшеніна також додав, що Верховна Рада для Яценюка буде складним бар'єром, для подолання якого щоразу доведеться докладати величезних зусиль - роз'яснювати, вибудовувати комунікацію з керівництвом фракцій, враховувати різнобічні інтереси. "Не дивлячись на те, що сьогодні Яценюк отримав схвалення депутатського корпусу, він також отримав і низку серйозних попереджень, що блискавичних позитивних рішень щодо ініціатив Кабміну від коаліції чекати не варто".

Євген Курмашов вважає, що Адміністрація президента через фракцію БПП, спікера Верховної Ради і можливих ситуативних прихильників також гратиме свою гру всередині парламенту. "Ризик того, що прем'єр-міністр відчує себе першою особою в країні, в умовах парламентсько-президентської моделі правління завжди дуже високий. Це може створювати певну знервованість всередині президентської команди, яка також претендує на роль гравця №1. З цієї причини Петро Порошенко і його менеджери залишають за собою право дещо зміщувати баланси і вибудовувати таку систему стримувань і противаг, в рамках якої уряд в цілому і Арсеній Петрович зокрема завжди перебуватимуть у тонусі", - підсумував експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram