ГоловнаПолітика

П'ять комітетів ВР очолили фігуранти антикорупційних розслідувань, - "Чесно"

Йдеться про Людмилу Денисову, Сергіія Пашинського, Ярослава Дубневича, Миколу Мартиненка та Артура Палатного

П’ять комітетів Верховної Ради очолили народні депутати, які є фігурантами антикорупційних журналістських розслідувань. Про це повідомляє рух "Чесно".

Фото: Чесно

Народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Ярослав Дубневич очолив Комітет з питань транспорту і зв'язку. Про його ймовірну причетність до корупційних схем на "Укрзалізниці" нещодавно повідомляли журналісти програми "Наші гроші". Крім того, фірми братів Дубневичів неодноразово було помічено в участі в конкурсних торгах з фіктивною конкуренції.

Комітет з питань соціальної політики та праці відійшов Людмилі Денисовій з "Народного фронту". Пов'язана з нею компанія ТОВ "Медіа фільм" начебто отримувала частину доходів від оплати посередницьких послуг Спецоператора звітності.

У 2009 році Державна податкова адміністрація змусила платити за ці послуги всіх підприємців, які здавали звітність в електронному форматі.

Сергій Пашинський із "Народного фронту" став головою Комітету з питань національної безпеки і оборони. У 2010 році він нібито сприяв рейдерському захопленню фабрики "Житомирські ласощі".

Миколі Мартиненку, також депутатові від "Народного фронту", дісталася посада голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. За матеріалами газети "День", за часів перебування на посаді прем'єра Віктора Ющенка компанія "Брінкфорд", пов'язана з Мартиненком, стала основним оператором НАЕК "Енергоатом" в роботі з векселями, здійснювала постачання ядерного палива на українські АЕС, а також відправляла відпрацьоване паливо на переробку до Росії.

За інформацією видання, після оплати постачання на 250 млн. доларів на українські АЕС реально було доставлено палива лише на 50 млн. доларів.

Крісло голови Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму зайняв Артур Палатний з "БПП". За даними розслідування "Слідство.інфо", Артур Палатний є власником стриптиз-клубу "Ріо" в Києві. Клуб було звинувачено в несплаті податків на суму близько 2 млн. грн., однак справу закрили, оскільки прокурор відмовився підтримувати державне обвинувачення.

Також, за матеріалами розслідування, в 2013 році в клубі "Ріо" було знайдено велику партію алкоголю без акцизних марок, проте 4 березня 2014 року слідчий відмовився продовжувати розслідування, оскільки алкоголь нібито належав не клубу, а третій особі.

Як відомо, раніше двоє фігурантів антикорупційних розслідувань отримали посади в уряді. Валерій Вощевський став віце-прем'єром, а Павло Петренко очолив Мін'юст.

Рух "Чесно" зазначає, що не підміняє правоохоронні органи і суди і не стверджує про вчинення особою правопорушення або її провину, а проводить оцінку кандидатів на підставі даних антикорупційних розслідувань, опублікованих у відкритих загальнодоступних джерелах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram