ГоловнаСвіт

Лідери протестувальників у Гонконгу вирішили розпочати переговори з Пекіном

У Сянгані вперше за два тижні відновилися сутички маніфестантів із поліцією

Лідери протестувальників у Гонконгу вирішили розпочати переговори з Пекіном
Алекс Чоу
Фото: EPA/UPG

Лідери протестного руху Occupy Central заявили про намір вести переговори про розв'язання ситуації в Гонконгу із центральною владою в Пекіні.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Демонстранти, які вже майже шість тижнів займають деякі з найбільш економічно і політично важливих районів Гонконгу, засмучені нездатністю уряду вести переговори і сподіваються скерувати делегацію в Пекін.

"Щоб діалог став реальним, ми повинні знайти "посередника", такого як Тунг Чі-хва (Tung Chee-hwa) чи Рита Фан (Rita Fan), які можуть забезпечити домовленості і допомогти у поїздці (в Пекін)", - сказав журналістам лідер Федерації студентів Гонконгу Алекс Чоу.

Тунг раніше займав посаду голови виконавчої влади Гонконгу, а Фан - колишня президентка законодавчих зборів міста і делегат від Сянгану в китайському парламенті.

За словами Чоу, уряд Гонконгу не в змозі вирішити конфлікт із протестувальниками, і це може зробити тільки Пекін. "Ось чому ми думаємо, що нам потрібно поїхати в Пекін", - сказав він.

Тим часом спостерігачі зазначають, що ідея поїздки делегації в Пекін украй суперечлива, оскільки Пекін може заборонити продемократичним активістам в'їзд на територію материкового Китаю.

У ніч на четвер в торговому районі Монг Кок уперше за два тижні відновилися сутички маніфестантів із поліцією. Монг Кок - один із трьох районів, що залишаються під контролем мітингувальників. Десятки поліцейських з кийками і щитами намагалися вгамувати сотні демонстрантів. Поміж мітингувальників було близько 30 осіб у масці Гая Фокса, який намагався вбити британського короля 1605 року і став символом антикапіталістичної акції протесту.

Читайте: Компартія Китаю: в Гонконгу нам протистоять "зовнішні сили"

Гонконг має статус спеціального адміністративного району, який користується правами автономії. У XIX столітті він став британською колонією, повернувшись під суверенітет Китаю щойно 1997 року. При цьому було обіцяно, що Гонконг протягом наступних 50 років зберігатиме свої широкі комерційні та соціальні свободи в рамках проекту "Одна країна, дві системи". Пекін, однак, усе активніше втручається у справи Гонконгу. Студенти й активісти Occupy Central вимагають провести 2017 року в Гонконгу прямі вільні вибори глави місцевої адміністрації, якого раніше призначала підконтрольна пекінській владі колегія вибірників. У червні протестувальники провели десятиденний онлайн-референдум, у якому взяли участь близько 800 тисяч осіб і який Пекін назвав нечинним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram