ГоловнаСвіт

Влада Каталонії проведе референдум про незалежність усупереч КС Іспанії

Влада автономної області має намір домагатися проведення плебісциту законним шляхом

Влада Каталонії проведе референдум про незалежність усупереч КС Іспанії
Артур Мас
Фото: EPA/UPG

Голова автономної іспанської області Каталонія Артур Мас і представники чотирьох парламентських груп, що підтримують референдум про незалежність Каталонії, на зустрічі в п'ятницю ухвалили рішення провести плебісцит 9 листопада, незважаючи на рішення Конституційного суду Іспанії.

Про це 3 жовтня пише газета El Pais.

"Конвергенція і Союз" (CiU), "Ліві республіканці Каталонії" (ERC), "Ініціатива для Каталонії-зелені" (ICV), "Кандидатура народної єдності" (CUP) на своєму засіданні постановили "провести референдум 9 листопада з тим, щоб громадяни змогли здійснити право на голосування", повідомив за підсумками зустрічі офіційний представник уряду автономії Франсеск Омс.

За його словами, також ухвалено рішення вимагати від Конституційного суду скасувати призупинення дії закону про опитування і указу про референдум 9 листопада.

Раніше в п'ятницю офіційний друкований орган уряду Каталонії опублікував декрет про призначення членів виборчої комісії для проведення референдуму. Уряд Іспанії заявив, що цей декрет порушує рішення КС, і він оскаржить його законність у судовому порядку.

Нагадаємо, в понеділок, 29 вересня, КС Іспанії визнав незаконним референдум про незалежність Каталонії, що автоматично означає призупинення дії указу влади автономії про проведення референдуму в Каталонії 9 листопада і закону про опитування. Уряд автономії заявив, що підкориться цьому рішенню, щоб діяти в рамках закону, але представив у вищий конституційний орган аргументи на захист своєї позиції. Однак через кілька днів було прийнято рішення про призначення членів виборчої комісії для підготовки опитування 9 листопада, що означає відмову від дотримання рішення КС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram