ГоловнаСвіт

Шенгенські візи для росіян стануть біометричними

Нововведення не має стосунку до санкцій ЄС проти Росії

Шенгенські візи для росіян стануть біометричними
Архив
Фото: vkurse.ua

Євросоюз запровадить у квітні 2015 року процедуру зняття біометричних даних для росіян на отримання шенгенської візи. Про це повідомляє "Дождь" з посиланням на ТАСС.

Точну дату запровадження нової процедури визначить Єврокомісія.

"Рішення Єврокомісії буде засновано на технічній готовності до запуску процедури всіх країн-членів Євросоюзу. І як тільки визначиться дата, всі шенгенські консульства будуть зобов'язані з цього дня розпочати реалізацію нововведення", - зазначила представник єврокомісара з внутрішніх справ Сесілії Мальмстрем Тове Ернст.

Ернст також сказала, що біометричні дані, отримані одного разу, будуть зберігатися протягом п'яти років і копіюватися при подальших заявах на отримання візи.

"При поданні першої заяви візовий центр компетентної шенгенської країни створить досьє у ВІС з даними заявника: ім'я, національність, дата народження, рід зайнятості, номер паспорта, тип запитуваної візи, країну в'їзду, тривалість перебування, інформація про особу, яка запрошує, а також біометрію - кольорову фотографію і відбитки десяти пальців", - пояснила Ернст.

Запровадження ВІС у Росії не має жодного стосунку до санкцій Євросоюзу, оскільки ця система розроблена для багатьох країн і застосовується з 2011 року.

"Система діє вже на Близькому Сході, в Північній Африці, Південній Африці, Південній Америці, Центральній Азії, Південно-Східній Азії, Центральній Америці, Північній Америці, а також у країнах Карибського басейну та Океанії. Цю систему слід розглядати як частину тенденції у світовій візовій практиці", - підкреслила представник єврокомісара.

Як повідомлялося, Україна може отримати безвізовий режим з ЄС у травні 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram