ГоловнаПолітика

Україна може отримати безвізовий режим з ЄС у травні 2015 року, - заступник голови МЗС

Це станеться за умови виконання всіх підготовчих процедур

Україна може отримати безвізовий режим з ЄС у травні 2015 року, - заступник голови МЗС
Фото: horoshienovosti.com.ua

Україна може отримати безвізовий режим з Євросоюзом на саміті Східного партнерства у Ризі у травні 2015 року за умови виконання всіх підготовчих процедур.

Про це заявила заступник міністра закордонних справ України Лана Зеркаль в інтерв'ю "Європейській правді".

Голова Євроради Герман ван Ромпей наприкінці червня пообіцяв Україні і Грузії безвізовий режим і повну інтеграцію грузинської, молдавської та української економік у ринок Євросоюзу. Тоді ж український президент Петро Порошенко заявив, що Україна розраховує з першого січня 2015 року приєднатися до безвізового режиму з ЄС.

"Зараз, за всіма нашими планами, на 1 січня заплановано запуск процедури видачі біометричних закордонних паспортів. Але скасування візового режиму неможливе, поки ЄС не оцінить, як саме відбувається видача, як працює система, наскільки захищені паспорти серійного випуску. Ця оцінка вимагає часу. Тому, на мій погляд, реалістичний прогноз - отримання безвізового режиму на саміті Східного партнерства у Ризі в травні 2015 року", - сказала заступник міністра в опублікованому у п'ятницю інтерв'ю.

Однак, зазначила вона, це буде можливим за умови, що Україна виконає всі пункти плану, якщо паспорти будуть видавати без проблем, якщо рівень захисту персональних даних буде достатнім, якщо Київ забезпечить якісну охорону кордону, якщо не буде претензій до роботи міліції.

"Я думаю, що політична воля для цього є - як в Україні, так і в ЄС. Але, звичайно, є "казус виконавця", є питання грошей і питання війни", - зазначила Зеркаль.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram