ГоловнаПолітика

На комп'ютері Яценюка знайшли російську програму-шпигунку

Snake перехоплює мережевий трафік і надає віддалений доступ до комп'ютера

На комп'ютері Яценюка знайшли російську програму-шпигунку
Фото: itar-tass.com

Десятки комп'ютерів в офісі прем'єра України Арсенія Яценюка, а також у посольствах України виявилися зараженими російськими троянськими програмами.

Про це пише газета Financial Times.

В опублікованому напередодні звіті компанії Symantec наголошено, що жертвами вірусу стали близько 60 комп'ютерів, встановлених в офісі "прем'єр-міністра однієї з колишніх республік Радянського Союзу". Джерела FT у НАТО пояснили, що під колишньою республікою СРСР мають на увазі Україну.

За даними видання, йдеться про троянську програму Snake, відому також під назвами Turla і Uroboros. Троянець перехоплює мережевий трафік комп'ютера, а крім того, дає зловмисникам можливість отримати віддалений доступ до нього через Інтернет.

Навесні 2014-го повідомляли про використання Snake під час атак на комп'ютерні мережі низки українських міністерств і відомств. При цьому окремо наголошувалося, що творцями Snake могли бути російські фахівці. Зокрема, в коді вірусу виявлено текст російською мовою.

За словами колишнього працівника військової розвідки, а нині експерта з кібервійни в Royal United Services Institute Пітера Робертса, особливий інтерес становить те, як поширюється Snake. Експерт зазначає, що звичайний вірус поширюється практично безконтрольно, однак "оператори" Snake цілеспрямовано обирають системи безпеки й оборони урядових органів і їхніх ключових партнерів.

"Є всі ознаки того, що Snake створено російськими оперативниками. Ймовірність того, що вірус родом з Росії, дуже висока, це практично впевненість", - зазначив Робертс.

У звіті Symantec сказано також, що заражені Snake комп'ютери виявили в посольствах ще однієї "колишньої республіки Радянського Союзу" в Бельгії, Франції, Україні, Китаї, Йорданії, Греції, Казахстані, Вірменії, Польщі та Німеччині, а також в міністерстві охорони здоров'я "однієї із західних країн" і міністерстві освіти однієї з держав Центральної Америки.

Нагадаємо, наприкінці липня сайт президента України Петра Порошенка виявився заблокованим внаслідок DDoS-атаки. Наприкінці травня Служба безпеки України повідомляла про те, що російські хакери атакували сервер Центральної виборчої комісії України, намагаючись зірвати своєчасне підбиття підсумків виборів президента країни і дискредитувати ЦВК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram