ГоловнаПолітика

МЗС вважає фарсом заклик Путіна перенести "референдум"

"Терористичні референдуми" незаконні за визначенням, зазначили у відомстві

МЗС вважає фарсом заклик Путіна перенести "референдум"
Фото: korrespondent.net

МЗС України очікує від Росії реальних дій замість заяв, які не мають нічого спільного зі справжнім пошуком шляхів врегулювання.

Про це йдеться в заяві МЗС у зв'язку з висловленими президентами Російської Федерації та Швейцарії, яка головує в ОБСЄ, намірами деескалувати ситуацію в Україні.

"Попри зовнішній вигляд жестів «доброї волі», зміст і риторика, які прозвучали в Кремлі, не мають нічого спільного із справжнім пошуком шляхів урегулювання. Обговорення шляхів мирного врегулювання ситуації в Україні без участі України є беззмістовним і неприйнятним. Замість заяв потрібні реальні дії", - сказано в заяві.

МЗС зазначає, що Росія повинна, перш за все, виконати взяті на себе в Женеві зобов'язання і дистанціюватися від діяльності терористів на сході України, публічно закликати сепаратистські угруповання скласти зброю і припинити підривну роботу диверсійних груп. Відведення російських військових формувань від українських кордонів повинно отримати реальні підтвердження.

"Будь-які «терористичні референдуми» на сході нашої країни є незаконними за визначенням, відтак заклики про їхнє «перенесення» аж ніяк не є виявом доброї волі, а звичайним фарсом. Такий сценарій уже здійснювався Росією в Криму", - зазначають у відомстві.

"Слід покласти край підміні понять. В Україні не має громадянської війни. Суть конфлікту полягає в агресії Російської Федерації проти нашої країни, окупації Криму і в зухвалому втручанні у внутрішні справи, що супроводжується підтримкою терористичних дій проти українських громадян та цілісності держави", - додали дипломати.

МЗС зазначає, що для уряду України пріоритетний повномасштабний національний діалог за участю політичних сил, представників регіонів і громадськості. Для такого діалогу слід створити всі необхідні умови миру та безпеки.

"Але діалог неможливий і немислимий з терористами. Захист життя людей та подолання тероризму, який підриває будь-яку можливість для діалогу, і є метою антитерористичної операції, що триває в окремих населених пунктах на сході нашої країни. Принципово важливим кроком, відтак, мають стати спільні міжнародні дії для локалізації та нейтралізації будь-яких джерел тероризму", - йдеться в заяві.

При цьому Україна вітає і підтримує важливу роль ОБСЄ у міжнародних зусиллях, спрямованих на деескалацію ситуації, і вважає, що заяви, зроблені 7 травня в Москві, свідчать про перші результати консолідованого міжнародного тиску на Кремль у відповідь на агресію, вчинену проти України.

Нагадаємо, 7 травня президент Росії Володимир Путін закликав сепаратистів на сході України відкласти референдум,запланований на 11 травня, на пізніший термін, а також визнав вибори президента України 25 травня. Крім того, він заявив, що російські війська відведені від кордону з Україною.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram