ГоловнаСвіт

Південна Корея закликала японського прем'єра до налагодження дипломатичних відносин

Сеул і Токіо розсварилися через японський мілітаризм в період 1910-1945 рр..

Південна Корея закликала японського прем'єра до налагодження дипломатичних відносин
Пак Кын Хе
Фото: www.koreabang.com

Президент Південної Кореї Пак Кин Хе в п'ятницю, 25 квітня, закликав прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе дотримуватися своїх обіцянок із покращення відносин між двома країнами.

Як повідомляє Рейтер, з такою заявою вона виступила на спільній прес-конференції із президентом США Бараком Обамою, який намагається налагодити відносини між своїми основними союзниками в Азії.

Напруженість у відносинах між Японією і Південною Кореєю пов'язана з колоніальним пануванням Токіо над Кореєю і питанням про сексуальне рабство в часи Другої Світової війни.

"Важливо щиро виконувати свої обіцянки", - сказала Пак.

Сіндзо Абе неодноразово критикували з боку Сеула та Пекіна через його поїздки до храму Якусуні, який сусіди Японії вважають символом японського мілітаризму. У Ясукуні похований прах 14 японських воєначальників, визнаних військовими злочинцями і страчених за вироком Токійського трибуналу в 1948 році або померлих у в'язниці і під час процесу. Для корейців храм є нагадуванням про жорстоке колоніальне панування Японії в період 1910-1945 рр.. Китай, який також постраждав від японської окупації, сприймає візити японських лідерів у храм з не меншою образою.

Скандал довкола питання про сексуальне рабство на війні вибухнув у травні 2013 року, коли мер японського міста Осака Тору Хасімото заявив, що японська система борделів для військових під час Другої Світової війни була необхідністю. За оцінками істориків, в сексуальному рабстві в борделях японської імператорської армії до і під час Другої світової війни опинилися до 200 тисяч мешканок територій, окупованих Японією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram