ГоловнаПолітика

ГПУ: провину Януковича доведено

Генпрокуратура розкрила схему розгону Майдану

ГПУ: провину Януковича доведено
Фото: EPA/UPG

Українські слідчі органи вже розкрили схему розгону Майдану й убивства учасників акцій протесту, якою керував екс-президент Віктор Янукович.

Про це заявив у Страсбурзі в.о. генпрокурора Олег Махніцький, повідомляє Euronews.

За словами Махніцького, слідчі органи вже провели великий обсяг слідчих дій, зокрема вже є затримані.

"Встановлено осіб, які брали участь (у силових акціях), тривають також слідчо-оперативні заходи для затримання всіх осіб, причетних до скоєння злочинів", - розповів в.о. генпрокурора.

Махніцький стверджує, що розкрито схему керівництва розгоном Майдану, де головним був Віктор Янукович.

"Встановлено необхідну схему зв'язків, як віддавалися накази. Зокрема, вже доведено провину колишнього президента Віктора Януковича, який віддавав злочинні накази. Їх він давав Адміністрації президента, відповідних представників якої також оголошено в розшук", - розповів Махніцький.

Також генпрокурор заявив, що "розроблялися злочинні плани вбивства людей, плани нейтралізації Майдану, плани залучення різних військових формувань, правоохоронних органів, а також бандформувань - так званих "тітушок" та інших".

"Згодом віддавалися накази відповідним силовим міністрам і керівникам. У тому числі й міністрові внутрішніх справ, Службі безпеки, іншим командирам військових формувань. І вже звідти ті накази давалися безпосереднім командирам", - розповів Махніцький.

За його словами, вже затримано безпосередніх виконавців злочинів, серед яких є працівники спецроти підрозділу "Беркут", яким "видавали зброю - автоматичну, снайперську".

Махніцький заявив, що в Україні "пішов новий виток сепаратизму, що перекинувся на східні області".

"Ми вважаємо, що це продовження кримського сценарію. Бо з боку Росії біля кордонів України зосереджено і маневрує велика кількість військ. Наразі влада намагається мирно врегулювати конфлікт", - розповів він.

Нагадаємо, раніше глава СБУ Валентин Наливайченко повідомив, що екс-президент України Віктор Янукович особисто керував масовим розстрілом людей на Майдані 18-20 лютого 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram