ГоловнаПолітика

Рада може звільнити голів судів, членів ВРЮ і ВККС вже наступного тижня

Віце-президент Асоціації юристів України Олексій Резніков наполягає, що судді, які виносили неправомірні рішення, повинні бути відсторонені вже сьогодні

Рада може звільнити голів судів, членів ВРЮ і ВККС вже наступного тижня
Засідання Вищої Ради юстиції у травні 2013
Фото: www.vru.gov.ua

Глава люстраційного комітету при Кабміні Єгор Соболєв настійно просить Верховну Раду і правлячу коаліцію вже наступного тижня ухвалити закон, який передбачає не тільки перевірку суддів, які санкціонували терор проти активістів Майдану, а й передбачає звільнення всіх членів Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Про це політик заявив в ефірі програми "Свобода слова" на каналі ICTV, повідомляють "Коментарі".

"Це ті органи, які підбирали нинішніх суддів, які ними керували, і які зараз не можуть перебудуватися. Це ківалово-портновські органи, які досі працюють", - підкреслив він.

Окрім того, законопроект передбачає звільнення всіх голів та їх заступників всіх судів. "Тому що кожен суддя, який приймав неправосудні рішення, на зустрічі зі справжнім прокурором розповість, що його зобов'язав це зробити голова суду", - зазначив Соболєв.

"Дуже важливо почати саме з суддів, тому що без правосуддя неможливо побудувати успішну державу. Це ключовий крок", - заявив глава люстраційного комітету.

У свою чергу, віце-президент Асоціації юристів України Олексій Резніков, наполягає, що судді, які виносили неправомірні рішення, повинні бути відсторонені від виконання обов'язків вже сьогодні, до прийняття закону, оскільки процедура його ухвалення та введення в дію може потребувати часу.

За його словами, це має право зробити Верховна Рада України своєю постановою. Резніков нагадав, що судді, які ухвалювали неправомірні рішення про арешти активістів Євромайдану, досі виконують свої обов'язки і виносять рішення. Зокрема суддя Голосіївського районного суду в м. Києві Калиниченко, щодо якої Вищою кваліфікаційною комісією відкрито дисциплінарне провадження.

Зі свого боку, міністр юстиції України Павло Петренко запевнив, що стосовно суддів, які виносили неправосудні рішення, подано заяви до Генеральної прокуратури і скарги в ВККС. "Я особисто подав скарги до Вищої кваліфкомісії. Щодня вони відкривають провадження: проти судді Царевич, судді Малтновської, судді Кравця, який забороняв збиратися на Майдані, судді Калиниченко. Ми це робимо, не очікуючи закону", - підкреслив міністр.

На думку Олексія Резнікова, суддів необхідно змінити негайно ще й для того, щоб не виявилося, що судитимуть вбивць, які розстрілювали учасників Майдану, ті самі судді, які судили активістів. "Ми повинні бути впевнені в справедливості суду над тими, хто розстрілював Майдан. Щоб нам знову не підсунули цапів-відбувайлів", - заявив Резніков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram