ГоловнаПолітика

Міністр юстиції: необхідне повне переобрання Вищої ради юстиції

Дисциплінарну справу проти Родіона Кірєєва відкрили тільки після усунення Януковича

Міністр юстиції: необхідне повне переобрання Вищої ради юстиції
Заседание Высшего совета юстиции в мае 2013 года
Фото: www.vru.gov.ua

Міністр юстиції Павло Петренко в бесіді з LB.ua розповів, як відбуватиметься люстрація суддів, і назвав сім критеріїв оцінки їхньої діяльності в контексті справ про Євромайдан, справ про позбавлення народних депутатів повноважень.

"Йдеться про очищення та оновлення судової системи на законних - чітких і зрозумілих - підставах, а не про масову розправу над усіма і кожним.

Важливе питання: як саме перевіряти суддів? Представники Гельсінської спілки зазначили, що критерії не можуть бути оціночними, виключно чіткими. Напрацьовано сім таких критеріїв. Зокрема витребуванню і перевірці підлягає особиста справа суддів, які виносили рішення про заборону мітингів під час масових акції у 2013-2014 роках; про арешти активістів; про позбавлення прав учасників Автомайдану; про позбавлення мандатів народних депутатів; про виборчі спори в п'яти проблемних округах.

Тобто все чітко і зрозуміло: або суддя приймав ці рішення, або ні. Якщо приймав - його справу перевіряють і його звільняють. Жодних інших оцінок комісія суддям не дає, лише констатує факти або їх відсутність", - зазначив Петренко.

Новий міністр зазначив, що і Вища Рада юстиції, і Вища кваліфікаційна комісія підлягають повному переобранню.

"Я два роки звертався до ВРЮ, щоб стосовно Родіона Кірєєва було відкрито дисциплінарне провадження. Два роки вони все "відкладали" і "відкладали". І ось тільки влада змінилася - отримую повідомлення: "За вашим запитом відкрито дисциплінарне провадження". Тобто зараз вони намагаються демонструвати лояльність, але необхідності повного переобрання складу і ВРЮ, і ВКК це все одно не скасовує", - сказав Петренко.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram