ГоловнаПолітика

Опозиція пояснила, чому вибрала інший спосіб повернути Конституцію-2004

За словами Соболєва, вони підуть "найпростішим і водночас конституційним шляхом"

 Опозиція пояснила, чому вибрала інший спосіб повернути Конституцію-2004
Фото: Макс Левин

В опозиції пояснили, чому відмовилися від ухвалення парламентом акта про повернення Конституції 2004 року і мають намір зареєструвати проект постанови "Про відновлення конституційного ладу".

Як пише "Коммерсант-Украина", відповідний проект постанови в опозиції пообіцяли подати у Верховну Раду сьогодні. "У рішенні Конституційного суду не зазначено, що Україна повертається до основного закону 1996 року. Тому ми підемо найпростішим і водночас конституційним шляхом - в понеділок внесемо проект постанови про відновлення конституційного ладу. Ми фактично визнаємо, що в країні була і є чинною Конституція 2004 року", - заявив заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв.

Він зазначив, що після ухвалення документа 226 голосами Раді необхідно змінити 77 законів - про Кабмін, про Президента, про Верховну Раду та інші. "І ніхто не зможе нам сказати, що ми ухвалюємо якісь конституційні акти. А потім, коли відновиться чинність Конституції 2004 року, можна створювати тимчасову спеціальну комісію щодо її удосконалення", - підкреслив депутат.

У фракції "Свобода" підтримали такий сценарій, проте побоюються, що його не підтримає парламентська більшість. Як відомо, фракції "Батьківщина", "Свобода" і УДАР налічують 167 народних депутатів, тоді як для ухвалення документа необхідно 226 голосів. "Наради у Володимира Рибака показали, що влада упреться проти ухвалення проекту постанови. Давайте подивимося, чи знайдуться голоси - ми будемо діяти по ситуації", - заявив заступник голови фракції "Свобода" Андрій Мохник.

В опозиції впевнені: у разі відмови Партії регіонів підтримати проект постанови про відновлення конституційного ладу "з'являться підстави для дострокових парламентських і президентських виборів". Однак на 30 днів заблокувати парламентську трибуну, щоб створити підстави для дострокового припинення повноважень, опоненти дійсної влади не готові. "Є десятки інших способів, про які прекрасно знають в Партії регіонів. Зрозуміло одне - ми не зможемо нормально існувати в умовах бездіяльності парламенту", - наголосив Соболєв.

Представники парламентської більшості не планують йти на поступки опозиції. Голова Верховної ради Володимир Рибак повідомив, що у вівторок запропонує народним депутатам створити в парламенті тимчасову спеціальну комісію, яка створить узгоджений проект Конституції.

Нагадаємо, сьогодні Рибак заявив, що апарат Верховної Ради зареєструє постанову про механізм повернення до Конституції у редакції 2004 року, якщо такий документ надійде.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram