ГоловнаПолітика

Генсек Ради Європи вимагає переглянути скандальні закони

Комісар Ради Європи з прав людини проаналізує ухвалені норми

Генсек Ради Європи вимагає переглянути скандальні закони
Фото: http://kommersant.ua

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд у п'ятницю висловив занепокоєння з приводу ухвалення кількох законів, які зачіпають фундаментальні права в Україні.

"Спосіб, у який такі широкі законодавчі зміни, що зачіпають базові права та судочинство, були спішно прийняті в парламенті без відповідного обговорення, є неприйнятним. Будь-які закони, ухвалені в Україні, повинні відповідати букві і духу зобов'язань, узятих перед Радою Європи. Тому я закликаю українську владу переглянути законодавство спільно з Радою Європи, щоб переконатися, що Україна виконує свої зобов'язання", - сказав Ягланд.

Проголошення громадських організацій, які отримують фінансування з-за кордону, іноземними агентами, тривожить, додав він.

Окрім того, комісар Ради Європи з прав людини Нілс Муйжнієкс докладно проаналізує ухвалені 16 січня закони.

"Процес ухвалення поправок відбувався поспіхом: 14 cічня вони були запропоновані, а через два дні вже прийняті парламентом. Ці поправки, які, як повідомляють, уже підписані президентом, викликають серйозні побоювання з погляду виконання країною своїх зобов'язань у дотриманні прав людини", - зазначив комісар. На думку Муйжнієкса, вони, "безсумнівно, позначаться на деяких фундаментальних правах людини, серед яких свобода висловлювання думок і свобода зібрань".

Серед ухвалених парламентом поправок комісар РЄ назвав зміну статусу неурядових організацій, зняття кримінальної відповідальності з працівників міліції, які порушили права людини під час демонстрацій, введення кримінальної відповідальності за наклеп.

"Багато із цих законодавчих актів суперечать зобов'язанням України як держави-члена Європейської конвенції з захисту прав людини та іншим міжнародним правозахисним документам, - наголосив Муйжнієкс. - Днями я маю намір виконати їх докладніший аналіз, зважаючи на стандарти Ради Європи, який згодом буде доступний усім зацікавленим сторонам і широкій публіці".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram