ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Соціологи почали визначати єдиних мажоритарників від ОО і "УДАРу"

Дослідження проводять чотири найбільші соціологічні компанії України.

Соціологи почали визначати єдиних мажоритарників від ОО і "УДАРу"
Фото: Facebook

Партія "УДАР" і Об'єднана опозиція замовили чотирьом найбільшим соціологічним компаніям України дослідження, яке повинне визначити рейтинг кандидатів від цих політичних сил у мажоритарних округах.

Дослідження проводять Київський міжнародний інститут соціології (КМІС), компанія "GfK - Україна", центр соціальних і маркетингових досліджень SOCIS і соціологічна група "Рейтинг". В якості консультантів залучені співробітники центру Разумкова і ще низки невеликих соціологічних компаній, повідомляє Forbes.ua.

"Дійсно, ми зараз проводимо опитування в мажоритарних округах на замовлення "УДАРу" та "Батьківщини", працюємо разом з колегами з GfK, КМІСу та інших компаній", - сказав Олексій Антипович, директор соціологічного агентства "Рейтинг".

За словами Сергія Пашинського (№27 у списку "Батьківщини"), результати соцопитування керівництво двох партій має отримати не пізніше за 10 жовтня нинішнього року. "Соцопитування проходить більш ніж в 40 мажоритарних округах, - сказав Пашинський. - Після чого керівництво партій ухвалить рішення про те, хто з двох кандидатів зніме свою кандидатуру, а хто продовжить виборчу кампанію як єдиний опозиційний кандидат".

За словами Ірини Геращенко (№6 виборчого списку "УДАРу"), партія Віталія Кличка наполягає, щоб при визначенні єдиного кандидата від опозиції були враховані також рейтинги депутатів-самовисуванців, які "неодноразово доводили свою опозиційність". Правда, прізвища таких кандидатів вона називати відмовилася.

За словами Анатолія Гриценка (№2 у списку Об'єднаної опозиції), до 14 жовтня дві партії мають намір провести з'їзд, на якому буде оприлюднено загальний список кандидатів по мажоритарних округах. Після чого партії направлять звернення до ЦВК про відкликання кандидатів, які не потраплять до цього списку. "УДАР" виставив своїх кандидатів у всіх 225 мажоритарних округах, Об'єднана опозиція - тільки в 183. "Батьківщина" віддала опозиційний прапор в 35 округах представникам "Свободи", а ще в семи - кандидатам від партії "Собор".

За словами Гриценка, "УДАР" і ОО попередньо домовилися про єдиних кандидатів тільки близько в двох третинах округів, де беруть участь представники обох партій. "У половині округів, які залишилися, кандидатів визначать за результатами соціологічного дослідження. А от в інших округах кандидати від партій не хочуть знімати свої кандидатури", - говорить Гриценко.

Григорій Немиря (№7 у списку "Батьківщини") повідомив Forbes.ua, що питання єдиного списку по "мажоритарці" Арсеній Яценюк і Олександр Турчинов обговорювали під час зустрічі з Юлією Тимошенко, яка відбулася 2 жовтня, де Немиря також був.

За словами Гриценка, в переговорах між Об'єднаною опозицією і "УДАРом" не беруть участі представники "Свободи".

Нагадаємо, відповідно до закону "Про вибори народних депутатів України", партії можуть звернутися в ЦВК із заявою про скасування реєстрації своїх кандидатів не пізніше, ніж за 12 днів до дня голосування, тобто до 15 жовтня включно. Добровільно відмовитися від участі у виборах кандидати можуть також не пізніше від цієї дати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram