ГоловнаПолітика

Депутати хочуть заборонити колишнім агентам КДБ обіймати керівні посади

У Раді зареєстровано законопроект "Про люстрацію".

Депутати хочуть заборонити колишнім агентам КДБ обіймати керівні посади
Фото: Макс Левин

Народні депутати України від блоку "Наша Україна - Народна самооборона", члени Української народної партії Іван Заєць, Ярослав Джоджик і Андрій Давиденко зареєстрували в парламенті законопроект "Про люстрацію".

Проектом закону запропоновано обмежити строком на п'ять років займання "керівних посад в органах законодавчої, виконавчої та судової влади, правоохоронних органах в Україні для посадових осіб, які співпрацювали з оперативними працівниками колишнього КДБ СРСР до 1991 року як агент, резидент чи інший негласний нештатний співробітник", повідомляє ZN.UA

Законопроектом запропоновано провести обов'язкове опитування працівників органів законодавчої, виконавчої, судової влади, а також працівників правоохоронних органів стосовно співпраці зі спецслужбами СРСР і спецслужбами інших держав.

Якщо керівні працівники свідомо приховають факт співпраці "зі спецслужбами, каральними органами СРСР", законопроект дозволяє порушити питання про їхнє звільнення.

До складу комісії з люстрації пропонують включити сімох осіб: голову, його заступника та членів комісії з терміном повноважень на п'ять років. Комісії створюють при Верховній Раді України, Верховній Раді Криму, обласних радах, Київській та Севастопольській міських радах. Персональний склад комісій визначається рішеннями представницьких органів за поданням президента України. До складу комісій можуть бути включені громадяни України, які мають бездоганний авторитет у суспільстві і не є суб'єктами люстрації за місцем своєї роботи на момент їхнього призначення.

Особи, які подали в люстраційні комісію неправдиве зізнання, за вмотивованим рішенням цього органу позбавляються права займати посади, що підпадають під дію закону,  на період до десяти років.

Люстрацію можна застосувати до особи тільки раз. Люстрацію не застосовують до осіб, які не претендують самі та не дають згоди на пропозиції обійняти або залишитися на керівних посадах в об'єктах люстрації.

Питання притягнення особи до кримінальної відповідальності за протиправні діяння вирішують відповідно до вимог чинного законодавства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram