ГоловнаПолітика

У буковинському селі заплуталися з законом про мови

Але батьки вимагають навчати дітей української, щоб ті могли вступити потім у вуз.

У буковинському селі заплуталися з законом про мови

Депутати Тарасівецької сільської ради Новоселицького району Чернівецької області переважною більшістю голосів визнали на території села румунську (молдавську) мову регіональною.

Як повідомив газету "Молодий Буковинець" сільський голова с. Тарасівці Сергій Тігу, депутати сільради вирішили "для збереження та розвитку рідної мови переважної більшості жителів села визнати її регіональною".

За словами Тігу, депутати вирішили узаконити румунську (молдавську) мову як робочу у сільській раді, зокрема, на сесіях, однак діловодство й далі вестимуть державною мовою.

Водночас, за словами сільського голови, у депутатів виникло доволі багато запитань щодо введення норм закону про мови, зокрема, як назвати мову - адже одні жителі села вважають себе молдаванами, інші - румунами.

Правда в тім, що така хартія дійсно існує. Щодо цього закону, то у Венеціанській комісії виникло багато критичних коментарів до його тексту. В комісії залишилися незадоволені мовним законом. До слова, ваш Президент Віктор Янукович також вважає за необхідне створити робочу групу для його вивчення. В законі чимало проблем, особливо пов\'язаних з тим, що він захищає передусім права лише однієї мови, російської, не пропонуючи такого ж захисту іншим мовам національних меншин

— Генеральний секретар Ради Європи Турб'єрн Ягланд

"Тому записали в рішенні сесії "румунську (молдавську) мову, - зазначив він, - для села це нічого не змінить, оскільки румуни та молдавани становлять у нас 95% населення, тому і в побуті, і в зверненнях до сільради люди спілкуються рідною їм мовою. Але документацію ведуть тільки державною мовою".

Тігу зазначив, що в селі немає одностайності в питанні мови навчання в місцевій школі. При цьому одні батьки вимагають навчання винятково молдавською мовою, інші хочуть, щоб їхні діти краще знали українську - для подальшого навчання в університетах.

Нагадаємо, на початку вересня на Закарпатті депутати Берегівської міської ради зробили угорську мову регіональною на території міста.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram