ГоловнаПолітика

Олійник: захищати потрібно і українську, і російську

На думку "регіонала", люди пожвавилися, тому що відчули захист мов нацменшин.

Олійник: захищати потрібно і українську, і російську
Фото: vtabloid.com

Говорити про федералізацію України на підставі мови немає підстав, оскільки таке рішення може бути ухвалене тільки на референдумі.

Про це в ексклюзивному коментарі LB.ua заявив депутат від Партії регіонів Володимир Олійник.

"Говорити про розкол України немає сенсу. Я був у Криму і скрізь, де зустрічався в виборцями, говорив українською - і мене розуміли. На побутовому рівні проблем немає, тому що російська та українська мови рідні. Але на державному рівні і державній, і мовам нацменшин потрібно надати захист", - зазначив "регіонал".

Ківалова і Колесніченка вже давно прозвали "валуєвими" ХХІ віку.

— Ірина Фаріон, ВО "Свобода"

На думку Олійника, такі гарантії повинні міститися у відповідних законах.

"Скрізь, де я був, досить спокійно щодо мовного питання. Але люди пожвавилися тому, що підтримують регіональні мови. Однак потрібно і державній мові гарантувати захист. Повинні бути закони і про регіональні мови, і про державну мову", - вважає депутат.

Відповідаючи на питання про підтримку інших регіональних мов, крім російської, Олійник зазначив, що кримські татари, зокрема, "порушуватимуть це питання, тому що мають на це законну підставу і можуть захищати своє право в суді".

Нагадаємо, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, екс-губернатор Донецької області Анатолій Близнюк також вважає, що думки про розкол України на мовному ґрунті є дурістю.

Зазначимо також, російська мова стала регіональною практично на всій території Сходу та Півдня України, тимчасом як Тернопільська обласна рада закликала Конституційний суд України визнати неконституційним закон про мови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram