ГоловнаПолітика

Міноборони заплатило посередникам 120 млн дол. під час продажу БТРів Іраку

У США пройшов суд, де йшлося про інформацію "вкрай чутливу для української сторони.

Міноборони заплатило посередникам 120 млн дол. під час продажу БТРів Іраку
Фото: www.4bloka.com

Комісійні платежі для українських, іракських і американських посередників і учасників угоди щодо постачань Іраку БТРів становили майже 120 млн доларів за загальної суми угоди 560 млн доларів.

Про це повідомляє ZN.UA.

Так, суд Сан-Антоніо (США) виніс вирок із виплати техаському бізнесменові Говарду Лоурі 61 млн 750 тис. доларів від українсько-американських брокерів, які вирішили не виплачувати йому комісійних за участь в угоді з Іраком щодо постачання озброєнь.

Стенограма судового засідання свідчить, що комісійні платежі для українських, іракських і американських посередників і учасників становлять майже 120 млн доларів за загальної суми угоди 560 млн доларів.

Результати злагодженої роботи керівництва держави й оборонного відомства може бачити кожен: якщо в минулі роки середній наліт на одного пілота становив близько 15 годин, то за підсумками 8 місяців цього року - 32 години. Це абсолютний рекорд за всі роки незалежності України, такого не було ніколи.

— міністр оборони України Дмитро Саламатін

"Під час слухань було наголошено, що в переговорах із компанією "Прогрес" іракська влада зажадала відкат у вигляді 8% загальної суми угоди, і за посередництва американських учасників такої домовленості з компанією було досягнуто. При цьому й українська сторона про свої інтереси не забула. Вже після першого авансового платежу з боку Іраку - 112 млн доларів на офшорні рахунки українських учасників угоди переказано близько 12 млн доларів комісійних", - ідеться в статті.

Аналіз стенограми і рішення американського суду свідчать про те, що під час процесу було повністю розкрито схему здійснення посередницьких операцій із застосуванням великої кількості офшорних компаній.

Адвокат американського позивача на суді прямо заявив, що офшори використовували для передачі хабарів українським чиновникам. Імовірно, саме тому під час суду прізвищ справжніх власників цих структур не називали. У залі засідань було зазначено, що ця інформація "вкрай чутлива" для української сторони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram