ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

"Опора" підрахувала кількість кандидатів-клонів на виборах

Технологію застосовано проти 43 кандидатів.

"Опора" підрахувала кількість кандидатів-клонів на виборах
Фото: Макс Левин

Громадянська мережа "Опора" називає однією з тенденцій парламентської виборчої кампанії 2012 року участь у виборах кандидатів-"двійників", тобто однофамільців відомих політиків.

За результатами аналізу постанов ЦВК організація виявила 30 виборчих округів, у яких балотуються "двійники". За допомогою цієї технології виборці можуть бути введені в оману й переплутати в день голосування рядок із кандидатом, якого підтримують. Технологію застосовано проти 43 кандидатів.

Найбільше кандидатів-однофамільців (по три) зареєстровано в 4 одномандатних виборчих округах: №80 - три особи на прізвище Волков, №98 - три Бойка, №122 - три Козака, №225 - три Пархоменка. У низці округів зареєстровано по кілька пар однофамільців. Так, на Київщині в 92-му виборчому окрузі по два Гудзенка, Світовенка та Титаренка, в 91-му виборчому окрузі - по два Бойка і Поплавських, а в 98-му окрузі - два Міщенка та два Поліщука. Також "багаті" на однофамільців виборчі округи Луганської області: №104 (по два кандидати з прізвищами Василенко, Струк, Шаповалов, Гончаров), №108 (по два Мошенських і Тернікових), №109 (по два кандидати з прізвищами Макаров і Медяник). В окрузі №160 на Сумщині зареєстровано по два кандидати з прізвищами Білоус і Нога, а в 191-му окрузі Хмельницької області - по два кандидати з прізвищами Шпак і Бондар.

Хоча відомо, що це технологія неконкурентної боротьби, однак правових методів протидії їй немає, зазначає "Опора". Тому ЦВК зобов'язана була зареєструвати всіх "двійників", які подали повний пакет необхідних документів і всі достовірні відомості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram