ГоловнаПолітика

Росія пропонує створити нову ракету разом з Україною і Казахстаном

Вантажопідйомність нової ракети-носія повинна становити від 60 до 70 тонн.

Росія пропонує створити нову ракету разом з Україною і Казахстаном
Фото: marker.ru

Російська ракетно-космічна корпорація "Енергія" пропонує спільно з Україною та Казахстаном створити нову ракету-носій і використовувати в цьому проекті технології програми "Енергія-Буран".

Про це повідомив журналістів президент - генеральний конструктор підприємства Віталій Лопота.

"РКК пропонує в кооперації з Україною та Казахстаном зробити ракету-носій "Співдружність", в якій буде використано технології програми "Енергія-Буран". Це стартовий комплекс, який сьогодні ще живий, або принаймні його можна привести в порядок. Це блоки "А", які використовують у ракеті-носії "Зеніт", це двигуни, вироблені сьогодні. Щоправда, замість водневої центральної частини ми будемо використовувати киснево-гасові двигуни і компонувати першу і другу сходинки з п'яти блоків", - сказав Лопота.

За його словами, про вантажопідйомність нової ракети-носія поки складно говорити, але вона повинна становити від 60 до 70 тонн.

"Цього цілком достатньо для реалізації планів польоту навколо Місяця. За наявності амбіцій і політичної волі це (створити нову ракету-носій) можна зробити за кілька років, і при цьому не поступатися нашим американським колегам", - зазначив генконструктор РКК "Енергія".

Систему "Енергія-Буран" - радянський проект космічного багаторазового корабля - було створено наприкінці 1980-х років. Човник "Буран" виводив на орбіту ракету-носій "Енергія", яка була здатна виводити в космос корисне навантаження понад 100 тонн. Стартовий комплекс розміщений на космодромі Байконур.

ВАТ "Ракетно-космічна корпорація "Енергія" імені С.П. Корольова" - стратегічне підприємство Росії з пілотованих космічних систем, які спеціалізується на створенні нових космічних технологій, включаючи розробку автоматичних космічних систем різного призначення, ракетних систем для виведення космічних апаратів на орбіту. Корпорація виробляє, зокрема, пілотовані кораблі "Союз", вантажні кораблі "Прогрес", розгінні блоки для ракет-носіїв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram