ГоловнаПолітика

На польський паспорт можуть претендувати 30 тисяч українців

В українському МЗС такої масової "міграції" не очікують.

На польський паспорт можуть претендувати 30 тисяч українців

Після легалізації в Польщі подвійного громадянства отримати польський паспорт теоретично зможуть близько 30 тисяч українців, які легально проживають в цій країні.

Щоб отримати право на польські документи, потрібно жити в країні не менше ніж три роки. За цей час вивчити мову, отримувати постійний дохід і мати житло - це підтверджується довідкою з місця роботи, документом на квартиру або договором про її оренду, пише "Комсомольська правда в Україні".

В українському МЗС такої масової "міграції" не очікують. На думку чиновників, мова буде йти не про тисячі, а про десятки або максимум сотні людей.

"Польську візу не так просто отримати. А паспорт і поготів - спочатку треба знайти постійну роботу і заробити на житло. Навряд чи варто очікувати потоку заробітчан, які поїдуть до Польщі за паспортом. Їм простіше отримати шенгенську візу через Румунію чи Угорщину і поїхати на роботу в Євросоюз", - повідомив директор Департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин.

У прес-службі польського МЗС зазначили, що заявку на отримання польського громадянства можуть подавати іноземці, які за роки перебування в країні інтегрувалися в суспільство, поважають польський лад і не становлять загрози для оборони або безпеки держави.

Раніше стати повноправними жителями країни могли тільки особи без громадянства, дружини або чоловіки поляків. А тепер - більше ніж 100 тисяч легальних іноземців, які живуть серед 38 мільйонів поляків. Принаймні таку статистику дає польська адміністрація у справах іноземців. З них у Польщі найбільше українців - близько 30 тисяч. Теоретично вони можуть стати поляками, але в нашому МЗС наразі спокійні. Запевняють, що мова буде йти не про тисячі, а десятки або в крайньому випадку сотні людей.

Нагадаємо, новий закон про громадянство набув чинності в Польщі минулого тижня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram