ГоловнаЕкономікаДержава

Юрчишин: договір про ЗВТ із СНД у попередньому вигляді є нецікавим

Підписаний прем'єр-міністром Миколою Азаровим 2011 року документ не вартує ратифікувати.

Юрчишин: договір про ЗВТ із СНД у попередньому вигляді є нецікавим
Фото: Макс Левин

Договір про Зону вільної торгівлі з країнами СНД (ЗВТ з СНД), підписаний прем'єр-міністром України Миколою Азаровим восени 2011 року, не дасть особливого зиску Україні через низку обмежень, які в ньому закладено. Про це в коментарі для LB.ua сказав Василь Юрчишин, директор економічних програм Центру ім. Разумкова.

"Якщо Президент вносить на розгляд парламенту той самий текст договору, який підписав Азаров 2011 року, то це не дуже добре (зараз тексту внесеного на розгляд депутатів законопроекту немає, - Ред.). Тому що в колишньому варіанті були дискримінаційні для України норми. Це був радше варіант обмеженої торгівлі з елементами вільної, а не договір про Зону вільної торгівлі. Застереження, винятки займали кілька сторінок. Для різних країн були прописані різні умови", - пояснив Василь Юрчишин.

За його словами, в колишньому тексті договору також закладено непрозорий механізм вирішення торгових суперечок.

"Цікаво також, як цей договір поєднується з тим, що Росія повинна незабаром вступити у Світову організацію торгівлі (СОТ). Як ми будемо торгувати з Росією - за правилами СОТ чи якимись іншими правилам. Можливо, нам вигідно не ратифікувати договір про ЗВТ із СНД, а дочекатися вступу Росії в торгову організацію", - припустив експерт.

Нагадаємо, в березні в Інституті Горшеніна пройшов круглий стіл на тему "ЗВТ у рамках СНД: наслідки для України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram